Een fijne winter voor paard en ruiter met deze tips

Lekker warm binnenblijven, de feestdagen komen eraan, maar het begin van de winter op 21 december is in werkelijkheid voor paardeneigenaren vaak wat minder prettig. Het is vroeger donker, je wil dan eigenlijk niet meer naar de manege want daar is het zo koud! Voor paarden kan die kou ook niet zo prettig zijn, vooral als ze dag én nacht buiten staan.

Er zijn een paar tips die de verzorging en het rijden van paarden in de koude wintermaanden een beetje prettiger kunnen maken.

Geef onbeperkt ruwvoer

In de winter zitten niet genoeg voedingsstoffen meer in het gras. Als een paard dag en nacht in de wei staat, is het dus belangrijk te zorgen dat er onbeperkt ruwvoer wordt aangeboden. Door het ruwvoer is een paard ook in staat om de goede lichaamstemperatuur te behouden in deze koude periode. Verteren van voedsel vraagt namelijk veel energie van een paard en die energie wordt omgezet in warmte. Het spijsverteringskanaal blijft ook actief en het paard verveelt zich niet zo snel.

Water dat bevriest

Als paarden 24/7 buiten staan en het vriest is dat een lastige combinatie. Een probleem dat kan optreden is waterbakken die bevriezen. Omdat paarden gemiddeld 45 liter water drinken op een dag, is het belangrijk om dat in de gaten te houden. De ideale oplossing voor dit probleem is er niet, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen. Dat kan rij gemakkelijk en ook goedkoop zijn. De waterbakken ijsvrij houden kan met een (drijvend) balletje in het water. Het water blijft hierdoor in beweging en zal minder snel bevriezen. Je kunt ook het water verwarmen. Zorg ervoor dat de waterbakken dan niet in de schaduw staan of zet ze op een laagje mest, dat geeft namelijk warmte.

Scheren en dekens

Veel paardeneigenaren kiezen ervoor om hun paard te scheren tijdens de winter. Dat is prettiger voor paarden die ook dan nog erg actief zijn. Staat een geschoren paard op de wei, dan kun je een deken opdoen. Bij vorst kan dat een dikkere winterdeken zijn van 300 tot 400 gram. Of je kiest ervoor om twee dunnere dekens op te doen, dat houdt de warmte beter vast.

Ongeschoren paarden hoeven eigenlijk geen deken op. De wintervacht beschermt tegen de kou. Als je wel een deken opdoet, druk je feitelijk de haren plat en zal de vacht voor onvoldoende warmte zorgen.

Ieder paard is ook anders, het ene paard heeft het sneller koud dan het andere. Daarom is er niet echt een duidelijke richtlijn voor het opleggen van dekens. Iedereen zal dat zelf moeten beslissen.

Sneeuw/ijs onder hoeven

Paarden en pony’s met hoefijzers zullen sneller last hebben van sneeuw- of ijs onder de hoeven. Dat is natuurlijk heel vervelend en kan zelfs gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om op tijd de hoefijzers te vervangen door speciaal sneeuwbeslag of de ijzers kunnen er tijdelijk helemaal af worden gehaald. Paarden met hoefproblemen of afwijkend gevormde hoeven kunnen hier ook sneller last van krijgen. Een (tijdelijke) oplossing kan zijn de (uitgekrabde) hoeven in te smeren met een laagje hoevenvet.

Gladheid is ook een risico. Wil je voorkomen dat een paard uitglijdt (in wei of tijdens rijden) kan de hoefsmid gaten in de ijzers boren en kun je daar ijskalkoenen indraaien.

Spieren opwarmen en afkoelen

Paardrijden in een srookjesachtig sneeuwlandschap is natuurlijk erg leuk. Verstandig is het om te beginnen met een uitgebreide warming-up want de spieren doen er in de winter langer over om op te warmen (logisch, toch?). Als je het paard te snel volop laat bewegen, is de kans op blessures groter en dat wil je zéker niet. Na afloop van het rijden is het ook belangrijk om lang genoeg uit te stappen. Bij paarden met een dikke wintervacht kan het afkoelen van de spieren een hele tijd duren.

Bron: Cap

Foto: PixabayKudybadora