Een ‘harig’ paard is goud waard?

Rijd jij een paard of pony met dikke, lange manen en staart? Daarbij ook nog volle vetlokken, haren onder de kin en in de oren, kortom: een ‘harige’? Dan komen de volgende dingen je zeker bekend voor.

Dure producten

Je zult waarschijnlijk veel meer geld uitgeven aan paardenshampoos, anti-klit en glansproducten dan aan jezelf. Je koopt een huismerk voor je eigen haren, maar voor het paard zijn alleen de luxe merken het beste. De staart en manen horen immers zo zacht als zijde en vooral glanzend te zijn.

Kort kapsel

Je stalgenootjes met hun netjes getoiletteerde dressuur- en springpaarden hebben steeds opmerkingen over jouw harige vriendje met die wilde lokken. Je hebt er onderhand wel een genoeg van om steeds uit te leggen dat een kort kapsel nu eenmaal niet hoort bij het ras Tinker, Fries, Haflinger, Shetlander, Cob …

Bijhouden

Iemand die het paard niet kent, denkt misschien dat het een warmbloed niet kan bijhouden tijdens een wandeling of een sprintje. Maar is het eenmaal op dreef, laat dit paard de andere paarden met gemak achter zich. En hoezo moet je steeds hard trappen, vanwege die lange manen? Wie beweert er dat een wollig paard niet óók heel gevoelig kan zijn voor de hulpen? Een beetje teveel kuit geven en je bent hem kwijt!

Wollig is knuffelig? Hmm, dat hoeft niet persé en ook dat men denkt dat deze edele viervoeter alléén maar aan eten denkt, vind jij best gek. Immers, zodra jij aan komt lopen met zadel en hoofdstel, staat dit paard áán!

Dame met snorretje

Alleen omdat ze een mooie snor heeft, wil dat nog niet zeggen dat ze minder een dame is. Bij paarden kan dat best: een dame met een snorretje.

Wedstrijdring

Veel ruiters vinden nog steeds dat een harig paard niets te zoeken heeft in een wedstrijdring. Oké, het klopt dat dit type vaak andere gangen heeft dan een dressuurpaard, of iets minder atletisch is met springen over hindernissen. Echter, dat wil toch niet zeggen dat je helemáál niet kunt meedoen aan wedstrijden …

Bron:  H&H/CAP

Foto: PixabayKadisha