Een hekel aan winters weer?

Een echte winter laat misschien nog even op zich wachten. Paardenliefhebbers vinden dat vaak niet zo erg omdat de meesten een hekel hebben aan winters weer. Zijn er misschien toch pluspunten aan het koudste seizoen van het jaar?

De voordelen

  1. Het seizoen is ideaal om aan de training te werken of een nieuw paard beter te leren kennen. Je kunt, als je gebruik kunt maken van een bak met goede bodem, werken aan verbeterpunten om volgend jaar weer beter en fris aan de wedstrijden te beginnen. Denk eens aan het inschrijfgeld dat je uitspaart als je er niet op uit kunt!
  2. Heerlijk is het toch om na een natte en winderige training thuis te genieten van een hete douche of bad? Je waardeert dit dan extra.
  3. Winter is tijd om te shoppen! Eindelijk kun je jouw garderobe én de paardengarderobe weer eens aanvullen.
  4. Een koude, vroege winterochtend: die wolkjes uit de neus van je paard. Die ochtenden dat zijn adem zich vermengt met die van jou… is er iets mooiers?
  5. Een geschoren en lekker dik ingepakt paard (met nieuwe winterdeken), in een box met een fijn schoon bedje van stro, dat doet een mens goed. Nou ja… voor zolang het duurt dan, die schone stal.
  6. Als je toch besluit om wedstrijden te rijden: denk aan de gezellige indoor competities met warme chocolademelk als je op de uitslag wacht.
  7. Fijne buitenritten maken, als toch een keer een (waterig) zonnetje door de wolken breekt.

Nadelen

Toegegeven, het was best lastig om zeven leuke dingen te bedenken. Het is gemakkelijker nadelen op te noemen: modder overal, op je paard, op de deken, op jezelf. Grotere kans op mok bij paarden die er gevoelig voor zijn. Nog erger dan modder zijn sneeuw en ijs want je kan niet eens de deur uit! Bevroren drinkwater en pas op als je het breekt: nooit met blote handen! Bevroren vingers, áltijd maar die koude handen. De ideale warme kleding kun je ook maar niet vinden. Je loopt erbij als een bewoner van de Noordpool. Gelukkig maar dat er na elke winter weer een voorjaar volgt! Nu is het even aanvaarden en aanpassen.

Bron: Hors&hound/Hoefslag

Foto: Pixabay Kurt Bouda