Een inloopstal, een waardevolle toevoeging?

Een inloopstal. De meningen zijn er nogal verdeeld over door zowel stal-/manegehouders als privé paardenbezitters, maar met hun instinct voor vrijheid en beweging zou een inloopstal toch wel voordelen kunnen bieden voor paarden. Paarden die meer buiten komen, zouden gezonder en gelukkiger zijn dan binnen. Uiteraard is dit geen vaststaand feit voor elk paard. Ook zouden de verzorgers in drukke tijden, veel minder tijd hoeven te besteden aan het in en uit de stal brengen. Een dergelijke (extra) stal hoeft niet persé duur en/of ingewikkeld te zijn.

Paarden behoren tot de meest vrij buiten lopende huisdieren. Ze hebben zich in vele jaren aangepast aan veel verschillende terreinen en weersomstandigheden. Hun eerste reactie is vluchten voor alles wat op afstand wordt beschouwd als een bedreiging. Het temmen van paarden heeft hier een en ander aan veranderd om aan de eisen van de mensen te voldoen, maar niet zo heel veel.

Eigen wensen

Paarden kunnen hitte en kou veel beter verdragen dan mensen. Sommige rassen kunnen dat meer dan andere. Maar wat ze allemaal niet fijn vinden, zijn harde wind, regen en sneeuw. Ook heel warme temperaturen en de daarbij behorende vliegen.

Deze problemen kunnen onder andere worden aangepakt met dekens, maar die moeten steeds worden gewisseld om het paard droog te houden en te beschermen tegen heel slecht weer. De huid en vacht van het paard zijn gevoelig, fijn afgestemd op het weer en het gebied. Hoe méér paarden op een natuurlijke manier kunnen worden gehouden, hoe beter dat zou kunnen zijn.

Paarden die buiten worden gehouden in een veilige paddock met schuilplaats of inloopstal, hebben een meer natuurlijke levensstijl. Zij bewegen naar hun eigen wensen, dat komt meestal ook hun spijsvertering ten goede en hun gewrichten kunnen meer flexibel bewegen. Ze kunnen zelf ervoor kiezen om wel of niet in regen, zon of kou te staan.

Makkelijk

Een prettig voordeel van een inloopstal is de eenvoud. Het maken hoeft niet zo moeilijk te zijn, maar er is wel een goede planning aan te bevelen. Om precies te bepalen wat er nodig is, is uiteraard het aantal paarden belangrijk. Als je meerdere paarden hebt, neem je het karakter en het temperament van de kuddeleider ook mee.

Ontsnappen

De stal zou zo gemaakt kunnen worden om de paarden veilig te kunnen opvangen maar ook dat elk dier nog een gevoel van eigen ruimte kan hebben. Ruinen kunnen heel goed in vriendschap leven, zet je een merrie erbij dan zou ze niet zo verdraagzaam kunnen zijn tegenover andere paarden in haar schuilruimte. Als het mogelijk is om uit die schuilplaats te kunnen ontsnappen, is dat wel zo fijn. Liever geen paniekerig paard in de achterkant van de stal door een dominant dier dat hem niet voorbij wil laten. Hierdoor kunnen ze in gevaar komen en zich blesseren. Goed om te onthouden misschien dat meestal niet alle paarden tegelijkertijd de stal zullen gebruiken, behalve natuurlijk tijdens heel slecht weer.

Aanbevolen wordt dat de hoogte minimaal 2,5 m aan de achterkant is en 3 tot 3,5 m aan de voorkant, hierbij rekening houdend met het eventueel verzamelen van de paarden binnen.

Plaats

Waar komt de schuilplaats komt te liggen en waar zal de open zijde van de stal zijn? Het bepalen van die plaats is niet eenvoudig omdat het weer soms zo veranderlijk is. Wat zijn de meeste windrichtingen? Uit welke richting komen het vaakst de winterstormen? Hoe draait de zon over de paddock? Ook niet onbelangrijk is het om de schuilplaats op hoge, droge grond te plaatsen en dat de achterwand de wind opvangt, terwijl het open gebied niet direct zonlicht krijgt. Fijn ook als het gemakkelijk toegankelijk is voor voertuigen, maar uit de buurt van poorten. Dit maakt het makkelijker als voertuigen in en uit de paddock moeten rijden bij het schoonmaken.

Is er meer dan één weiland, zou het handig kunnen zijn als de schuur langs de afrasteringslijn wordt gemaakt, zodat via een poort de paarden (als nodig) ook eens naar het andere weiland kunnen gaan. In de winter kan de poort ook worden opengelaten, zodat ze in beide weilanden kunnen lopen.

Is de plaats goed maar de bodem minder, zou die met een goede waterdoorlatende bodem, zoals fijn grind en misschien steengruis, kunnen worden verbeterd. Deze basisbodem kan met bijvoorbeeld houtkrullen worden bedekt. Uitgangspunt is dat het veel gebruikt gaat worden. Goed onderhoud per seizoen is uiteraard ook zeker aan te raden. Net als het regelmatig schoonmaken van de stal om overlast van vliegen te verminderen.

Modellen

Niets is te gek voor het ontwerp. Via internet zijn er heel goede modellen te kopen met complete inrichting tot en met de laatste spijker. Sommige stallen zijn verkrijgbaar als een bouwpakket maar zullen duurder zijn dan een eigen doe-het-zelf-project.

Het model van de stallen kan heel verschillend zijn, van drie zijden en een schuin dak tot een inloopstal met open, verdeelde stallen, een afgesloten berging voor voer, een hooiopslag en een zadelkamer. Ze kunnen ook op een rij worden geplaatst. Hierdoor heeft elk paard toegang tot zijn eigen (luxe) ruimte. Het dak kan gebouwd worden met een afdakje om het beschermingsgebied groter te maken.

Afhankelijk van de grootte van het afdak, is in het open einde een schuifpoort te maken om de dieren binnen te houden. Momenten die ze veilig kunnen staan, kunnen van onschatbare waarde zijn. Die plek kan dan ook worden gebruikt om een ritje voor te bereiden. Of die kan worden gebruikt als een extra plaats waar de dierenarts kan behandelen/onderzoeken of waar de hoefsmid zijn werk kan doen.

Dakgoten zorgen ervoor dat regen of smeltende sneeuw de plek recht voor de overkapping niet tot een zwembad maakt. De afvoerpijp kan op/in de grond uitkomen of is zo in te stellen dat het in de watertrog van het paard komt: een goede manier om water op te vangen (en niet te verspillen).

Licht

Elektriciteit in een schuur is wel zo prettig. Verlichting in de vroege ochtend of avonduren zou fijn zijn als er hooi wordt gegeven of wordt opgestrooid. Heb je ’s nachts een noodgeval, is het belangrijk om een lichtbron te hebben. Een goede elektricien weet beslist hoe ondergrondse kabels van de bron naar de stal kunnen worden gemaakt. Stroomaansluitingen op een veilige plek waar de paarden er niet bij kunnen en een stroomonderbreker die het binnen één tel veilig kan maken.

Water

Als nodig en mogelijk is, is een waterleiding naar de stal ook fijn. Niet alleen om de watertrog te vullen, maar ook om een paard te poetsen en de stal en spullen schoon te maken. Een loodgieter zal advies kunnen geven hoe een leiding naar de schuur kan worden gemaakt, veilig het water binnen kan worden gebracht en tegen vorst kan worden beschermd.

Zijn er plannen een (extra) inloopstal te bouwen, kan er vooraf bij de plaatselijke gemeente na worden gevraagd of een bouwvergunning nodig is zodat, door het houden aan de regels, eventuele problemen achteraf kunnen worden voorkomen.

Bron: Horsejournals

Foto: Shutterstock