Een kijkje bij Shetlandercentrum Altura

Shetlandercentrum Altura, lid van Manege & Ruiter Bond, gelegen in het plaatsje Alteveer (provincie Groningen) is al meer dan 20 jaar geen onbekende in het paardenwereldje. Ze hebben er ontzettend lieve Shetlanders, pony’s en paarden die heel graag geknuffeld, gepoetst en bereden willen worden.

Oprichtster

Rianne Zwarts-Reinders is oprichtster van Shetlandcentrum Altura. Van jongs af aan is ze verbonden met paarden. Haar ouders hadden altijd al paarden en toen Rianne 12 was begonnen ze een manege waar zij later ging lesgeven en paarden en pony’s zadelmak maken. Dit deed ze zo’n 20 jaar lang, zowel thuis als op andere locaties. Ook heeft ze een trainingsstal gehad waar ze paarden, op een rustige manier, zadelmak maakte en was ze stalbaas bij een grote opfokstal met Friese paarden.

Kinderen

Nadat ze een aantal jaren privélessen bij mensen thuis gaf en bij een plaatselijke manege, heeft ze zich vanaf 2015 helemaal gericht op lesgeven bij haar thuis, is een gediplomeerde instructrice en coach en heeft een koetsiers- en ruiterbewijs.  Ze doet dit met heel veel plezier omdat ze het erg leuk vindt als kinderen genieten op de pony’s.

Rianne hoopt dat ze nog vele jaren kinderen kennis mag laten maken met de paardenwereld, ze de beginselen van het paardrijden mag leren en laten zien dat paardrijden vooral plezier maken is.

Leuke activiteiten

Op de meeste maneges kunnen kinderen vaak pas lessen volgens als ze 7 jaar zijn maar bij Altura kunnen ze al terecht als ze 4 jaar zijn. Ze leren niet alleen ponyrijden maar ook poetsen, opzadelen en omgaan met een pony. Er wordt lesgegeven in kleine groepjes van maximaal 6 kinderen en voor peuters en kleuters zijn er leuke activiteiten, zoals peuter/kleuter lessen.

Beperking of handicap

Kinderen met een beperking of handicap kunnen hier ook terecht. De pony’s zijn zeer geschikt ervoor en de kinderen kunnen poetsen, even heerlijk knuffelen en natuurlijk ook ponyrijden. Het omgaan met pony’s en het rijden zijn goed voor de motoriek en is rustgevend.

Genoeg te beleven

Bij paardrijden is een goede zit heel belangrijk. Om dit te trainen worden er zitlessen gegeven, voor beginnende ruiters, maar ook gevorderde ruiters hebben vaak baat bij zitles. Een juiste houding en zit is namelijk iets wat je moet blijven trainen.

Ook voor volwassenen is er genoeg te beleven. Er worden privélessen/groepslessen gegeven en moeder-dochter/moeder-zoon lessen. Dit kan natuurlijk ook met een vader zijn, opa, oma, etc…

Er is een angstbegeleiding mogelijk voor groot en klein. Paarden zijn geweldige dieren om mee om te gaan! Je kunt met ze knuffelen, met ze mennen, op ze rijden. Maar omdat ze vaak zo groot zijn en veel sterker dan mensen, is er snel angst voor bijten of hard trappen. Bang zijn voor paarden is erg vervelend als je tóch graag met ze om wil gaan. Dit valt meestal wel op te lossen want het ligt vaak aan gebrek aan ervaring in de omgang met paarden. Een andere reden kan zijn dat er geen zelfvertrouwen is van degene die angst heeft.

Er is dus heel veel mogelijk bij Shetlandercentrum Altura waar plezier beleven met de pony’s voorop staat!

Goede-doelen-dag

Op zondag 29 december wordt er een “Goede-doelen-dag voor de oudjes van Altura” georganiseerd voor de oude/uitgewerkte manegepony’s.
Bij het Altura maken ze zich hard voor de paarden die niet meer hoeven te werken. Vaak gaan deze de handel in of nog erger: naar de slager. Naar de slacht is een triest einde want dit verdienen ze niet na hun jarenlange harde werk. Prachtige paarden en pony’s waar je heel intensief mee (hebt) samen(ge)werkt en die zo geweldig veel hebben gegeven. Juist voor hen is er vaak geen toekomst…. Dat kan toch niet!
Een goede oude dag voor deze dieren, daar moet toch met z’n allen voor gezorgd worden?
De manegepaarden en pony’s die niet meer hoeven te werken, mogen bij Shetlandercentrum Altura blijven en genieten van hun pensioen. De stalling en verzorgen kosten natuurlijk veel geld en zijn onmogelijk zonder donateurs en sponsoren. Er wordt een speciale dag georganiseerd en men kan ook de vele mogelijkheden zien op het gebied van paardrijden.

Wat kun je verwachten die dag?

Diverse shows, ponyritjes, informatie-stands, meet-and-greet met de oude paarden, oliebollenverkoop en nog veel meer….  Altura hoopt op mooi weer en een grote opkomst, waardoor de oudjes van een goede oude dag kunnen genieten. Het programma volgt nog op de website.

Bron: Altura / Manegeruiter
Foto: Altura