Een moederloos veulen, wat nu?

Leuk hè, een veulen in de wei dat achter zijn moeder aan dartelt! Hoe bijzonder is het toch elke keer weer als een veulen gezond en wel geboren wordt, maar wat als het niet goed gaat met de merrie (die zich meestal wel redt zonder hulp) en dat het veulen moederloos wordt?

Pleegmoeder

Onlangs werd op de spoedeisende hulp bij de paardenkliniek Equitom een hengstveulen binnengebracht dat lichte tekenen van vroeggeboorte vertoonde. De moeder overleed tijdens een zware koliekoperatie, ondanks diverse keren reanimeren. Op dat moment was het veulen pas drie dagen oud en maakte het goed.
Een Facebook-oproep van de kliniek om een pleegmoeder te vinden voor een vroeggeboren veulen, waarvan de moeder overleden was aan koliek, leverde honderden reacties en steunbetuigingen als reacties.

Dolgelukkig

Equitom bedankte iedereen voor alle berichten, e-mails en reacties. “We hebben talrijke positieve berichten ontvangen vanuit gans België en zelfs de omringende landen (Nederland, Frankrijk en Duitsland). Omwille van praktische overwegingen verkiezen we een merrie uit de buurt. Ons team is dolgelukkig om te zien hoe deze kleine jongen weer op krachten komt na enkele dagen intensieve zorgen.”

Accepteren

De kliniek heeft zoveel mogelijk berichten proberen te beantwoorden en beloofde ook de volgers op de hoogte te houden van hoe het gaat met het veulen en zijn toekomstige pleegmoeder. Het kennismaken en accepteren gebeurt altijd uiterst zorgvuldig want moeder en kind moeten een ‘juiste match’ zijn.

Geschikte pleegmoeder gevonden

Inmiddels lijkt het erop dat er een geschikte pleegmoeder gevonden is. De adoptiemerrie heeft 2 weken geleden haar veulen verloren en staat op dit moment in de kliniek. Ze krijgt een hormonale behandeling om de melkproductie te stimuleren. Tot nu toe reageert ze heel goed op de medicatie. Voorzichtig worden de eerste contacten gelegd tussen beide. Ze staan nog niet samen maar ze hebben wel zichtbaar contact en het veulen krijgt melk met de fles vóór de stal van de merrie.
De merrie toont meer en meer genegenheid voor het veulen, haar moederinstinct groeit met de dag en de uier vult zich geleidelijk met melk.

De verwachting is dat ze snel kunnen worden samengebracht en het veulen bij haar kan zuigen. Een moment waar ze allen naar uitkijken.

Bron: CAP / Equitom
Foto: still video Equitom