Een niet-paardenliefhebber als partner

Een partner die net als jij gek is van paardensport, dat lijkt ideaal! Samen rijden, op concours, gezellige buitenritten en niet onbelangrijk: je hebt altijd kundige hulp bij stalwerkzaamheden.

Niets met paarden

Het is gewoon heel fijn als je altijd iemand aan je zijde hebt die je begrijpt. Die weet waar je het over hebt als je praat in het ‘paardentaaltje’ of heel chagrijnig thuiskomt als het rijden niet echt lekker ging. Tenslotte is het niet voor niets dat er zelfs een datingsite bestaat voor paardenliefhebbers.

Paardenmensen begrijpen elkaar, maar hoe zit het met de voordelen in een relatie met iemand die helemaal niets van paarden wil weten?

Voordelen

Is een partner ‘op stal’ echt zo geweldig als het lijkt óf heeft een relatie met iemand die liever niets met paarden heeft (of niets van paarden weet), ook zo zijn voordelen? Wij denken van wel en dan om de volgende redenen.

In de aanbieding

Wat bijna alle paardenliefhebbers met elkaar gemeen hebben: gek op spullen voor het paard en dat geweldige maar best wel prijzige zadeldekje kunnen we niet laten liggen. Dat je partner niet zo blij is als je weer met een tas van de ruitersportzaak thuiskomt, is dan ook begrijpelijk. Net zoals: ‘Hoeveel heeft dat grapje ons nu weer gekost?’ en je snel antwoordt: ‘Het was in de aanbieding!’ Wat natuurlijk meteen wordt geloofd omdat je partner geen enkel idee heeft wat zo’n ding echt kost (en je betaald hebt).

Hard nodig: deken nr. 10 die je kocht

We houden onszelf net zo goed voor de gek als onze partners: Die tiende deken had je paard hard nodig. Iets wat net zo goed geldt voor de bling bling frontriem, bijpassende peeskappen voor het zadeldekje wat in de ‘aanbieding’ was en drie emmertjes paardensnoepjes. Wij weten diep van binnen wel beter maar je partner niet. Ideaal toch?!

Een ander onderwerp

Soms kan het best prettig zijn om over een ander onderwerp te kunnen praten dan jouw lieve viervoeter. Met een partner die niets heeft met de paardensport kom je gemakkelijk toe aan deze korte pauzes in je relatie met het paard. Daarnaast: ook al zou je het paard met je partner willen bespreken, hij heeft meestal toch geen flauw idee waar je over praat.

Nog zoveel te doen op stal

Dat is niet helemaal gelogen, want er is altijd wel veel te doen op stal. Dat je de afgelopen twee uur vooral bezig bent geweest met kletsen, tutten en knuffelen is iets dat niemand hoeft te weten.

Grootste fan is je partner

Voltes in de vorm van een ei, helemaal mislukte keertwendingen en een changement op die plek niet was bedoeld. Kortom: jij hebt voor je gevoel een echte baggerproef gereden en stapt af met heel veel kritiek op jezelf. Je partner heeft echter geen idee hoe een volte moet en is trotser dan trots. Tenslotte was het maar mooi zijn/haar liefje die daar een wedstrijd heeft gereden. Ook wel eens fijn!

Iedereen kan uitmesten

Dat is iets wat ook jouw ‘niet-zo-paard-liefhebbende’ partner gewoon kan doen. Zie het als bezigheidstherapie voor als je zelf aan het rijden bent. Verveling is ook weer sneu. Kan je hem (of haar) niet zo gek krijgen poep te scheppen tijdens jouw training? Dan is er in ieder geval toch wel iemand die de kruiwagen voor je duwt. Ook niet verkeerd, toch?

Van elkaar leren

Je partner leert veel over doorzitten, trailer inladen, changementen, uitstappen én waar die tien aangekochte dekens nu precies voor dienen. Daarentegen leer jij zo af en toe iets over uitslapen, vakanties en dagjes uit die niets met paarden te maken hebben.

Goede basis voor een relatie

Goed dan, het lijkt er soms op dat jij en je partner van geheel verschillende planeten komen. Toch is een paard altijd een waardevolle aanvulling op de relatie. Je leert elkaar loslaten, elkaars verschillen accepteren. Je weet of iemand je (ondanks de onwetendheid) onvoorwaardelijk steunt. Bovendien is er altijd nog het paard om tegen te klagen als je partner het bloed onder je nagels vandaan haalde.

Verder is het ook gewoon grappig om te kijken hoe je liefje voor het eerst probeert een halster om te doen. Zeker niet onbelangrijk!

Bron: Hoefslag

Foto: iStock