Een oud paard is toch geen wegwerpartikel?

Waarom zou je een oud paard nog houden? Dit is een vraag, vaak gesteld door iemand die niets begrijpt van de band die er is tussen mens en paard. ‘Hoezo, je rijdt hem niet meer en dus kan ‘ie toch weg!? Uitleggen is dan niet zo eenvoudig. Bovendien heeft het niets met geld te maken…

Wat is oud?

Een paard dat ouder is dan 15 jaar, ziet men meestal als een paard van ‘oudere leeftijd’. Ouder dan 20 jaar noemt men bejaard. Paarden worden gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar oud, maar er zijn er die zelfs de leeftijd van 40 jaar of nog meer bereikt hebben.

Blijvende herinneringen

Verkleurde rozetten, verstomd applaus, maar er zijn blijvende herinneringen aan de mooie ritten. Het paard is geboren, opgegroeid en opgeleid en/of verkocht en weer teruggegeven door de eigenaren, toen ze er niets meer mee konden. Het paard heeft hard gewerkt; zijn oude dag en welzijn ligt in mensenhanden.

Dierenarts

Bij een juiste behandeling kan een paard nog prima van zijn laatste levensjaren genieten. Ervoor zorgen, zoals je zelf verzorgd zou willen worden ook al zijn de botten brozer geworden en is de pas misschien niet meer zo sierlijk als vroeger. Er zijn pijntjes en kwaaltjes die moeten worden behandeld. Vermoeid… dan is het tijd om te rusten. Is de pijn ondraaglijk geworden, dan zal de dierenarts hem laten inslapen.

Geen wegwerpartikel

In het paardenwereldje draait het allemaal om emotie. Paarden mogen we eventjes lenen, ze zijn een geschenk. We hebben de plicht om voor ervoor te zorgen en niet in de steek te laten. Soms eindigen ze zonder reden in een slachthuis. Een paard kopen, dat betekent verantwoordelijkheid dragen en de aanschaf zou nooit onbezonnen of impulsief mogen zijn want het is geen ding, geen wegwerpartikel.

Niets is fijner dan het hebben van een goed geweten omdat het paard heeft kunnen leven in een vrije omgeving en volop kon genieten.
Het geven van liefde en waardigheid zegt álles.

Gebaseerd op: Facebook Straight from the horse’s mouth

Bron: CAP

Foto: Digishots