Een paard dat kucht of hoest?

Paarden staan in de winter meer binnen en minder buiten. Ieder paard kucht wel eens, zeker tijdens de koude seizoenen. Dit hoeft niet per se reden voor paniek te zijn. Maar heeft een paard regelmatig een hoestbui tijdens het rijden en krijgt misschien zelfs weinig lucht, is het verstandig een dierenarts in te schakelen. Het kan een virus zijn, maar ook stof-/schimmelsporen en een onvoldoende ventilatie in de stal kunnen de luchtwegen irriteren.

Overgevoelig voor stof

Op een bepaald moment in hun leven kunnen paarden overgevoelig worden voor ‘stof’. Dit stof is meestal fijnstof uit ruwvoer (stro, hooi), dat bestaat uit hele kleine schimmelsporen. Dit is op te lossen door het goed nat te maken of stomen van het stro en/of hooi voordat je het geeft. Hierdoor komen de schimmelsporen niet vrij. Het gebruik van een speciale hooistomer kan veel bacteriën en schimmels vernietigen. In kuilgras zit minder stof. Een stofallergie betekent vaak dat stro als bodembedekking de klachten flink erger maken. Vlas of koolzaadstro kan een oplossing bieden, maar er moet dan op gelet worden dat voldoende hooi wordt gevoerd!

Irritatie door ammoniak

Paarden die veel op stal staan en veel eiwit binnen krijgen, scheiden het teveel aan eiwit uit in de vorm van ammoniak in de urine. Het ammoniakconcentratie in de stallucht kan dan hoog zijn, wat de luchtwegen weer kan irriteren. Dit is zelf goed te ruiken en te voelen aan je ogen en luchtwegen wanneer je in de stal komt. Mest dan elke dag uit, kies ander voer om het eiwitgehalte in te verlagen en zorg dat het paard toch voldoende buiten komt. Goede ventilatie van de stal is heel belangrijk!

Ondersteuning

Je kunt ook iets toevoegen aan het voer die irritatie van de luchtwegen verzachten, bijvoorbeeld kruiden(preparaten) of siroop met tijm, eucalyptus, anijs en/of zoethout. Foenegriek wordt ook vaak gebruikt bij luchtwegproblemen, doordat het ontstekingen kan tegengaan en de weerstand verhoogt. Deze producten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt ter ondersteuning als de hoest wordt veroorzaakt door een virus. In andere gevallen is het beter om de oorzaak ervan weg te nemen!

Bron: CAP

Foto: M.Rongen-Bosch