Een paardenpand kopen?

Er zijn maar liefst 500.000 ruiters actief in Nederland en het aantal paarden staat op ongeveer 450.000. Omdat ons land dus een echt paardenland is, is er veel behoefte is aan woningen waar je met paard(en) aan huis kunt wonen, een paardenpand dus. Die zijn al vaak voorzien van paardenstallen, een rijbak en andere voorzieningen.

Kant-en-klaar

Omdat er bijna alles wat nodig is al aanwezig is, is het kopen van een kant-en-klaar. Je hoeft niet zelf aan de slag met aanvragen van vergunningen en het (laten) bouwen van een stal of rijbak. Natuurlijk kun je nog de nodige aanpassingen zelf doen naar je eigen wensen. Met zonnepanelen bijvoorbeeld kun je ervoor zorgen dat de stal duurzaam en zelfvoorzienend wordt. Hierdoor is deze dan ook helemaal op de toekomst voorbereid.

Paardenstal bij je huis

Ben je op zoek naar een woning waar je een stal bij kunt bouwen, dan heb je meer nodig dan alleen de ruimte. Het bestemmingsplan van de gemeente bepaalt namelijk of dit mag. Informeer of je een bijgebouw mag bouwen. Hier bedoelt men onder andere een garage mee, maar een bijgebouw kun je ook hobbymatig gebruiken, bijvoorbeeld als paardenstal.

Voor elke vergunning is het belangrijk om op de juiste afmetingen te letten om te voorkomen dat jouw plan zal worden afgekeurd. Ook is het mogelijk een bestaand bijgebouw te verbouwen tot paardenstal, als dit mag volgens het bestemmingsplan. Bij het bouwen is het ook altijd belangrijk om rekening te houden met de buren. Zorg ervoor dat ze geen overlast of hinder van de stal gaan ondervinden.

Rijbak

Wil je een buitenrijbak aanleggen dan is de kans groot dat je hier een vergunning voor moet hebben. Dit hangt ook af van het bestemmingsplan van de gemeente. Daarnaast moet je controleren of je een zogenaamd bouwblok hebt. Een buitenrijbak bestaat uit een bodem en een omheining. Die omheining wordt gezien als bouwwerk, waarvoor een bouwvergunning nodig is en de bodem wordt gezien als bouwwerk, waarvoor soms een aanlegvergunning nodig is.

Afmeting

Wettelijke voorschriften voor de afmeting van een paardenstal zijn er niet. Voor het welzijn van paarden wordt meestal uitgegaan van een minimale lengte en breedte van twee keer schofthoogte van het paard. Wettelijke voorschriften voor particulieren over het aantal paarden dat gehouden mag worden, zijn er ook niet. Wel moet je erop letten dat je bij meerdere paarden te maken kunt krijgen met de mestwet en met milieuvergunningen.

Bron: Hoefslag

Foto: M.Rongen