Een verzorgpaard is zo gek nog niet!

Je wil een eigen paard maar ben je er al aan toe? Misschien is het een idee om eerst te beginnen met een verzorgpaard/-pony. Daar kun je veel van leren en dan de keuze maken om er zelf een aan te schaffen.

Je krijgt misschien de kans om op een paard of pony van een kennis te mogen rijden en ook te verzorgen. Hoe ga je dat aanpakken?

Uit de wei plukken

Je gaat met een halster opgewekt de wei in. Het lieve dier lijkt dit echter niet te waarderen. Telkens als jij eindelijk dichtbij bent, galoppeert het weer hard weg. Je blijft proberen maar het lijkt een leuk spelletje te zijn en je bent al bekaf nog voordat je gereden hebt. Oefening baart kunst en dan klaar om te poetsen, hoeven te krabben en klaar te maken voor een ritje.

Bit in doen

Het bit, dat lijkt wel een heel ander ding dan die manegepony in had en dit hoofdstel ziet er ook vreemd uit. Niemand die kan helpen en het mooie dwarshoofdje heeft er ook niet echt zin in. Bit misschien te koud? Goed vasthouden want anders gaat het lieve beestje gewoon ervandoor.

Opzadelen

Een zadel is gewoon een zadel tenslotte, dat leg je op de paardenrug en gaat rijden. Een goed passend zadel voor je paard én jezelf is heel belangrijk maar dat moet je nog leren. Met redelijk veel moeite krijg je het zadel goed erop en het aansingelen heeft op zijn minst het resultaat dat het zadel niet opzijschuift.

Rijden!

Je zit er eindelijk op in je nieuwe uitrusting. Is het een ervaren paard of pony, onlangs nog bereden of heeft het al een hele tijd van veel vrijheid genoten? Niemand die je ook maar iets vertelde hoe het karakter is en hoe dit dier aangepakt moet worden.

Eigen willetje

Een manegepaard doet meestal gewoon wat er gevraagd wordt maar dit is wel een ‘gevalletje’ met een heel eigen willetje en ben je daar al klaar voor?

Vervolg

Dit had je jezelf toch wel anders voorgesteld. Maar ook jou wil is sterk en je geeft niet zomaar op. Je gaat stapels paardentijdschriften en boeken lezen, youtube filmpjes kijken, verwent het dier eindeloos tot het moment dat je eindelijk vriendschap sluit. Je verdiept je in hoofdstellen, bitten, zadels, poetsspullen en alles wat er nog meer bij hoort. Eindeloos oefenen en veel geduld.

Genieten

Het was niet makkelijk maar al je inspanningen zullen uiteindelijk resultaat geven. Eindelijk genieten van de (buiten)ritjes, de lessen die je leerde én de fijne band die je met de edele viervoeter hebt opgebouwd. Je ziet veel voordelen omdat je niet hebt opgegeven, ondanks de ergernissen en tegenslagen. Je verlegde je grenzen en weet dat het (paarden)leven niet altijd een feestje is. Daar zul je veel profijt van merken in de komende paardenjaren én als je besluit om zelf een paard of pony aan te schaffen. Dat verzorgpaard was achteraf waarschijnlijk nog niet zo’n gek idee.

Bron: Manegeruiter

Foto: PixabayFreepics4your