Eerste hulp bij dekenreparatie

In het meest gunstige geval blijven de dekens van een paard vanaf het najaar tot en met de lente zonder beschadigingen. We weten uiteraard dat dit zelden of nooit het geval is. Horse Channel geeft tips tot het moment dat je echt aan een deskundige reparatie moet geloven.

Eerste hulp

In deze tijd heeft het paard de deken waarschijnlijk al een tijdje af en liet de eerste tekenen van slijtage zien zoals ontbrekende riemen, gaatjes en scheuren. Het komt niet altijd uit om je deken naar een expert te brengen maar met een beetje fantasie kun je ook zelf eerste hulp verrichten bij je deken.

Voor je begint moet de deken (in ieder geval het stuk dat gerepareerd moet worden), goed schoon zijn, als je de deken niet professioneel hebt laten wassen. Paarden hebben altijd de perfecte timing als het om slopen gaat, zo nét voor andere dure uitgaven bijvoorbeeld, plus dat de scheur soms zo groot is dat de vulling tijdens het wassen naar buiten kan komen.
In dit geval zorg je er dus voor dat de randen van het kapotte deel goed schoon en droog zijn. Je kunt water en zeep gebruiken, maar het ter plaatse schoonwrijven met alcohol moet al genoeg zijn.

Buikriemen

Als een paard het leuk vinden om rond te rennen, te bokken en te rollen, bestaat de kans dat het de weide uitkomt met een missende of kapotte buik-, bil of borstriem. Deze zijn het moeilijkst om zelf te repareren, omdat de meeste gewone naaimachines niet sterk genoeg zijn om die goed vast te naaien, maar je kunt het altijd proberen! En dan hebben we het nog niet over die paarden die het lukt om de riemen af te breken, waardoor er een half stuk achterblijft.

Dan kun je eventueel een elastische dekensingel gebruiken. Plaats die net achter de schoft en hij houdt de deken op zijn plaats tot je de missende buikriem kunt laten vervangen. Heb je toevallig een oude deken, kun je oude onderdelen gebruiken om een nieuwe riem te maken door het oude op een nieuw stuk naaien. Zet een nieuwe haak eraan om het deken weer vast te kunnen maken. De haken en clips zijn te koop bij een ruitersportzaak of bouwmarkt of online.

Voor alle reparaties geldt: hoe sterker het garen, hoe beter. Het zal een stuk langer meegaan. Bij een buikriem kun je dat het beste met vlecht-, flos- of visdraad doen. Het kan lastig zijn om de naald door al de dikke stof te krijgen. Een botte naald kun je misschien beter vasthouden, maar je komt minder goed door de stof heen, dan is de naaimachine wellicht toch betere keuze.

Bilriem

Wanneer een bilriem ontbreekt, is er ook vaak een flinke scheur in de deken. Repareren is dan een flink klusje. Omdat je door verschillende delen moet naaien kun je beter een naaimachine gebruiken. Gebruik sterk canvas of leer om tegen het kapotte deel te naaien, zo voorkom je verder scheuren. Als jouw naaimachine dit werk niet aankan, kun je eens aan de schoenmaker vragen. Bij een schone deken willen ze soms wel eens helpen.

Scheuren

Grote scheuren en kleinere gaatjes in een deken komen vaak voor en zijn vrij eenvoudig te repareren. Als je deken is gemaakt van polyester, dan kun je met een aansteker het gaatje voorzichtig dichtbranden. Het is vanzelfsprekend, maar we zeggen het tóch: dit doe je natuurlijk niet als de deken op het paard ligt!

Bij dekens van ander materiaal kun je ook ducktape gebruiken om de scheur tijdelijk dicht te houden. Je kunt ook een kniestuk op het gat strijken (te koop bij onder andere naaiwinkels).

Met lijm kun je ook scheuren en kleine gaatjes repareren. Zorg ervoor dat de lijm goed opgedroogd is als je de deken weer op het paard legt.

Welk materiaal je ook gebruikt om te repareren, het stuk weer waterproof maken, is nooit een slecht idee. Je kunt speciale spray kopen (makkelijkst en snelst) in campingwinkels. Check wel of je de spray mag gebruiken op het dekenmateriaal. Kijk ook goed of er een bepaalde temperatuur nodig is om de spray te laten werken, dan moet je hem wellicht in een ruimte gebruiken met goede temperatuur.

Beschadigingen naaien is het beste en je hoeft echt geen expert te zijn, als het maar nut heeft. Een rechte- of zigzagsteek is het makkelijkst en met de hand naaien kun je altijd nog doen, mocht het met machine niet lukken.

Tijd om afscheid te nemen

Als de deken van ellende bijna uit elkaar valt, is het misschien toch tijd om te stoppen met repareren. Gooi je ze weg, haal er dan het nog bruikbaar materiaal af, zoals buik- en bilriemen want die kunnen later weer van pas komen. Het kan ook slim zijn om goede stukken uit de deken de knippen om later weer eens te gebruiken om tegen een scheur te zetten.

Bron: Horse Channel

Foto: Pixabaypen-ash