Eerste Lipizzaner veulen geboren Spaanse Rijschool

Elk jaar wordt het nieuws van het eerste veulen op Lipizzaner Gestüt Piber groots bekendgemaakt. Dat gebeurde ook dit jaar. De geboortegolf in het dorp Piber (Oostenrijk) werd op 18 januari om 23.30 uur ingeluid met de geboorte van een gezond merrieveulen. Een paar dagen voor de uitgerekende datum zag het veulen het levenslicht op de Spaanse Rijschool waar dit voorjaar zo’n veertig veulens worden verwacht.

Naar buiten

Moeder is de merrie Dubovina, de vader heet Neapolitano Aga. Fokkerijleider Erwin Movia verklaarde dat de geboorte verliep zonder problemen en het veulen zeer levendig is. Drie dagen later mocht ze voor het eerst naar buiten samen met haar moeder.

Rij- en men-examen

De merries op de beroemde stoeterij worden als vier-/vijfjarige een jaar lang getest; aan het eind leggen ze een rij- en men-examen af. Als dat met goed gevolg doorlopen is, gaan ze de fokkerij in. De merries krijgen in Piber één veulen per jaar; hierna gaan ze een jaar met zwangerschapsverlof.

Naam

Een naam heeft het veulen nog niet, die krijgt het pas als het afgespeend is, na ongeveer een half jaar. Dat is helemaal volgens traditie van de Lipizzaner stoeterij.

Informatie

De Spaanse Rijschool in Wenen bestaat al ruim 450 jaar. Doel van dit instituut is al eeuwenlang het bedrijven van klassiek ‘horsemanship’: de natuurlijk bewegingen van een paard bestuderen en het paard tot de hoogste graad van de hogere rijkunst brengen door klassieke en regelmatige training. De grootste harmonie tussen ruiter en paard vormt het resultaat.

De eerste informatie over de Lipizzaners van de Spaanse Rijschool dateert van 20 september 1565, toen 100 ‘guldens’ werd geïnvesteerd om een open arena te bouwen op de Josefsplatz, vlak naast het Keizerlijke Hofburg Paleis.

Bron: CAP / Lipizzanergestüt Piber
Foto: Shutterstock