Effect extra ruitergewicht en welzijn paard onderzocht

In Denemarken hebben 20 ruiters een paar dagen gereden met vesten met extra gewicht erin. Dit deden ze om te onderzoeken welke invloed dat heeft op het welzijn van hun paarden.

De paarden werden opgemeten en gewogen voor, tijdens het na het rijden. De studie duurde 4 dagen en was verdeeld over 2 weekends.

Universiteit

Janne Winther Christensen,  professor aan het Department of Animal Science van de universiteit in Aarhus voerde dit onderzoek uit, samen met Mette Uldahl van Vejle Equine Practice.

De paarden werden op de eerste dag van het onderzoek klinisch onderzocht en werd hun basisconditie gemeten. De onderzoekers hielden ook rekening met de bouw en de stokmaat van de dieren.

Van de ruiters werd de coördinatie, de balans en het bewegingspatroon vastgelegd.

Extra gewicht

De 3 volgende testdagen erna, reden de ruiters zonder extra gewicht en daarna werd eerst 15 procent en daarna 20 procent van het lichaamsgewicht van de ruiter erbij gedaan. Het extra gewicht stopten ze in een speciaal vest.

De paarden werden op gemiddeld niveau dressuurmatig getraind en droegen een hartritmemeter.

Veranderingen

Hierna werd een zadeldruk meter toegevoegd en werden de gangen bestudeerd. Sensoren controleerden de regelmaat van de gangen en mogelijke veranderingen in de gelijkmatige verdeling werden in kaart gebracht. Dat gebeurde in draf op de rechte zijde en op de volte rechtsom en linksom.

Via een speekseltest konden de onderzoekers ook zien of de paarden last hadden van stress.

De onderzoekers zijn erg benieuwd naar de resultaten van het onderzoek en zullen deze in kaart gaan brengen.

Bron: Horsetalk

Foto: iStock