Eigen paard? Oefen eerst met verzorgpaard!

Al jaren droom je over een eigen pony of paard. Om te ontdekken of je daar al aan toe bent, is het misschien een idee om te beginnen met een verzorgpony/-paard. Je kunt daar veel van leren en daarna kiezen om er zelf een aan te schaffen.
Het kan ook zomaar zijn dat je de kans hebt om op de edele viervoeter van bijvoorbeeld een vriend/vriendin te mogen rijden en ook nog eens te verzorgen.

Waar kun je mee te maken krijgen en hoe kun je dat het beste aanpakken?

Uit de wei halen

Als jij met een halster opgewekt de wei in gaat, lijkt dit altijd zo lief dier dat echter niet zo leuk te vinden. Steeds als je dichtbij bent, galoppeert het weer heel hard weg. Je geeft niet op maar het lijkt een leuk spelletje te zijn. Gevolg is dat je al bekaf bent nog voordat je hebt gereden. Na veel geduld en oefenen dan eindelijk klaar om te poetsen, hoeven krabben en klaar maken om te rijden.

Bit

Dat bit lijkt wel een heel ander ding dan jouw manegepony in had en het hoofdstel ziet ook heel vreemd uit. Er is niemand in de buurt die kan helpen en het dwarshoofdje heeft er niet bepaald zin in. Is het bit misschien te koud? Tip: goed vasthouden want de kans bestaat dat dit paardje er gewoon vandoor gaat.

Zadel

Een zadel is gewoon een zadel toch? En dat leg je op een paardenrug en hup je kunt rijden. Dat een goed passend zadel voor je paard én jezelf heel belangrijk is, moet je nog leren. Het kost best veel moeite maar je krijgt het zadel goed erop. Na het aansingelen is op zijn minst het resultaat dat het zadel niet opzijschuift.

En dan rijden!

Eindelijk, je zit in het zadel in je nieuwe ruiteruitrusting. Is het een ervaren pony of paard? Is er kortgeleden nog mee gereden of heeft het al een hele tijd veel vrije tijd gehad? Bovendien heeft niemand je ook maar iets verteld hoe het karakter, laat staan hoe dit dier moet worden aangepakt.

“Een gevalletje”

Meestal doet een manegepaard “gewoon” wat er gevraagd wordt. Dit is echter “een gevalletje” met een heel eigen willetje. Ben jij daar wel al klaar voor?

Doorzetter

Je had toch wel andere verwachtingen. Maar ook jij bent een doorzetter. Je leest stapels paardentijdschriften (zoals Manegeruiter) en boeken. Je kijkt youtube filmpjes, verwent het dier schandalig, bestudeert hoofdstellen, bitten, zadels, poetsspullen en alles wat er nog meer bij hoort. Heel veel oefenen en geduld, tot het moment dat jullie eindelijk vriendschap sluiten.

Resultaat en genieten

Al was het niet gemakkelijk, uiteindelijk zullen al je inspanningen resultaat geven. Je kunt gaan genieten van (buiten)ritjes, de lessen die je leerde én de fijne band die jullie samen opbouwden. Het werpt nu vruchten af dat je niet hebt opgegeven, ondanks tegenslagen en ergernissen. Je verlegde grenzen en weet dat een leven met paarden niet áltijd rozengeur en maneschijn is. Je zult de komende tijd veel profijt hiervan hebben, zéker als je ervoor kiest om er zelf een te kopen.

Eérst een verzorgpony/-paard is vaak achteraf nog niet zo’n gekke keuze!

Bron: Manegeruiter

Foto: Pixabayu_18g8wob1