Eindelijk met vakantie…. wie zorgt er voor je paard?

Ook zo’n zin in zomervakantie? Een paar dagen of zelfs een paar weken er helemaal tussenuit? Sommige paardeneigenaren vinden het geen probleem om hun paarden in (goede) andere handen achter te laten. Anderen moeten er niet aan denken om de verzorging uit handen te geven, hoe deskundig dat ook zou gebeuren.

De voorpret kan beginnen want de vakantie is geboekt. Maar dan begint de stress eigenlijk pas goed want aan wie vertrouw je jouw oogappel(s) toe? Er kan tenslotte van alles gebeuren! Voor de babysitter een checklist maken en een volmacht (voor bepaalde situaties ) is absoluut aan te raden.

Want wat áls…

Bijvoorbeeld: het paard heeft nog nooit koliek gehad, maar je zult zien dat dat gebeurt terwijl jij net voet in het vliegtuig zet. Vaak weet een dierenarts raad en gaat de koliek over, maar kritiek wordt het bijvoorbeeld als de darm gedraaid zit en moet er misschien geopereerd worden. Dit houdt een risico in en wil je dat nemen als het paard bijvoorbeeld al ouder is? Het is goed als je oppas precies weet wat er beslist kan worden, mocht het zich voordoen.

Hoefsmid

Maar je hoeft niet meteen aan zoiets ernstigs te denken. Het kan ook blijven bij een verloren hoefijzer. Wie is de hoefsmid? En laat het paard zich braaf behandelen of heeft het een gebruiksaanwijzing? De vaste smid zal dit wel weten, maar die kan natuurlijk óók een tijdje weg zijn.

Afsprakenlijstje

Wat mag het paard eten en wat niet? Wie zet het op de wei, wanneer en hoe lang? Hoe ziet de training eruit en wanneer en door wie wordt er gelongeerd of gereden? Het is handig zo een afsprakenlijstje te maken en bijvoorbeeld een volmacht voor als hij ziek of gewond raakt.

Bron: St.Georg / Hoefslag

Foto: DigiShots