‘Enge dingen’ die paarden op straat zien

Heeeeel lang geleden was het rustig op de wegen en had een ruiter met een buitenrit meestal alle ruimte voor zichzelf. Nu moeten ruiters de wegen delen met allerlei andere weggebruikers of obstakels. Dit kan wel voor een uitdaging zorgen!

Fietsers zijn roofdieren

Als iets snel maar vrijwel geruisloos achter een paard aan komt, gaat het ervan uit dat dit wel een roofdier moet zijn. Het heeft geen benul van sportmode en denkt dat een leeuw of wolf, in een strak wielrenbroekje en een helm op, eruit wil zien als een alien. En als het ook nog een groepje wielerfanaten is, dan denkt het paard achtervolgd te worden door een heel roedel wolven. Blijf jij vooral rustig, ook al knort en steigert het paard, jij draagt (hopelijk) niet zo’n broekje!

Tractors!

Zijn er paarden die kijken naar een tractor en denken: ‘wow, die is vet cool! Kijk naar die wielen!! Die heb ik nog niet gezien in het programma Top Gear?’ Dat is deels omdat ze natuurlijk geen tv kijken maar ook omdat we hier aan het ‘vermenselijken’ zijn, maar het is gewoon een feit dat de meeste paarden tractors simpelweg niet leuk vinden. Punt.

Fazanten zijn monsters

Ze zien er misschien prachtig uit, met hun gekke, gekleurde veren, maar deze vogels zijn eigenlijk échte paardenmoordenaars. Dit weet jij dan niet, maar je paard wél. Dus als een fazant plotseling uit de struiken springt en dat paniek-geluid maakt, weet dan dat een paard denkt dat het jou moet beschermen. Dat betekent een draai maken van 180 graden en zo ver mogelijk weg te rennen, wat jij waarschijnlijk niet zou doen met een vogel die zo dom is op je pad te komen. Maar een paard doet dat omdat hij om je geeft. Houd die gedachte vast (en ook de teugels…).

Code rood

Fietsers, tractors en fazanten lijken dan het grootste risico om een paard de stuipen op het lijf te jagen, ze zijn het misschien niet. Groter is de kans dat de viervoeter er gewoon langs stapt, een oor richt op de fietser/tractor/fazant en zich afvraagt waarom de ruiter op zijn rug een ‘foetushouding’ heeft en hard snikt. Maar wát als een bloem zo brutaal is om op het vaste rondje ineens gegroeid blijkt te zijn of misschien heeft het geregend en ziet het een spiegelbeeld in de plassen: code rood, grote paniek!

Onzichtbaar maken

Fluoriserende beenbeschermers, fluoriserende frontriem, fluoriserende jas en een fluoriserend dekje… jij en het paardje zijn met zoveel fluo omgeven dat je zeker bent dat je vanaf de maan zichtbaar bent. Daarom is het best vreemd dat je op een smalle landweg toch wordt ingehaald door door een auto met grote snelheid, die niet eens de moeite neemt om een beetje te remmen. Dat kan maar één ding betekenen: ze kunnen jullie niet zien. Het paard heeft blijkbaar geheime superkrachten en heeft jullie beide onzichtbaar gemaakt. Wat zou het fijn zijn als dit anders was.

Kliko’s langs de weg eten paarden

Dit heeft geen verdere uitleg nodig. Iedereen weet toch wel dat kliko’s paarden eten!

Bron: Horse&Hound

Foto: Sabine Timman