Er eindelijk aan toe op wedstrijd te gaan?

Succesvol zijn op concours? Met een paard ‘de show stelen’ kan tegelijkertijd spannend en uitdagend zijn. We zetten eens wat tips en onderwerpen op een rijtje die van toepassing zijn op het wedstrijd rijden.

Winnen

Teleurgesteld als doelen niet worden behaald? Het paard schrikt, of er gaat iets kleins mis, en de mening over de prestatie is dat deze waardeloos was. Geheim voor een geslaagde wedstrijd: het leuke aan winnen is dat winnen niet alles is!

Voorbereiding

Naar een wedstrijdseizoen toe werken: de voorbereiding is misschien niet zo eenvoudig als het lijkt. Er is een en ander nodig om op een startlijst komen te staan en er is nóg meer dat je moet doen voordat je zelfs voor het eerst met de trailer de weg op gaat.

Positieve houding

Ga met een positieve houding van start. Geniet ervan, want daar gaat het eigenlijk allemaal toch om. Doe iets nuttigs met je zenuwachtige energie tijdens de wedstrijd: de spanning die je bij de warming-up opbouwt, kan erg handig zijn als je maar weet wat je ermee moet/kunt doen.

Allemaal tegelijk

Hebt je de “X-factor” op concours? Het vinden van die “X-factor” tijdens een proef of spring-rondje is niet zo eenvoudig. Er zijn zoveel dingen die allemaal tegelijk moeten samenvallen.

Jury

Is dressuur echt zo erg vanwege de jury? Zet de voor- en nadelen eens naast elkaar, wees eerlijk tegenover jezelf en geef ook de jury een kans, omdat deze jou een eerlijke beoordeling probeert te geven. Doe er dan ook je voordeel mee voor een volgende proef. Je zou eens vaker kunnen gaan schrijven bij verschillende juryleden om jezelf te overtuigen van de door hen te nemen beslissingen over beweging na beweging, uur na uur en soms, dag na dag.

Bewijzen

Jij moet absoluut het winnende lint/prijs/kampioenschap mee naar huis nemen? Als je denkt dat je iets moet bewijzen? Echt, doe dan beter niet aan een wedstrijd mee! (O.k., tenzij je er bent om te proberen die duizenden dollars of de Olympische Spelen te winnen).

Aan het einde van de rit zal een blijdschap komen door het diepe gevoel van binnen dat zegt: alles komt op het juiste moment op de juiste plaats samen.

Bron: Horselistening

Foto: M. Rongen