Even vergeten dat je ziek bent met Smokey en Dalton

De pony’s Smokey en Dalton gaan op bezoek bij ziekenhuizen, verzorgingscentra, revalidatiecentra en andere instellingen. Ze laten onder andere zieke kinderen en ouderen weer even lachen. SmokeyHelpt is op touw gezet door Dennis Versteeg en zijn vriendin Priscilla Vranken.

Achter in de auto

Smokey was zes maanden oud toen hij zijn moeder verloor in een stalbrand (september 2016).  Versteeg was met een vriend op vakantie in Drenthe. Ze hebben interesse in brandweer en zagen dat er een grote brand in de buurt was en ze gingen er kijken. De brandweer kwam concludeerde dat er nog een ‘levende warmtebron’ in de stal was. Ze gingen naar binnen en daar bleek Smokey te liggen, verbrand in zijn nek en zijn longen deels kapot. Met 41 graden koorts, heel erg ziek, had hij slechts een overlevingskans van 10%. Zijn eigenaren wilden hem in laten slapen. Versteeeg had Smokey in de ogen gekeken toen hij in de armen van de brandweer naar buiten werd gedragen. Dat beeld liet hem niet los. De eigenaren hebben toen afstand gedaan en de pony is achter in de auto meegegaan.

Revalideren

Versteeg zelf wist eigenlijk niets van paarden toen hij aan het avontuur begon, maar zijn vriendin gelukkig wel. Het revalidatieproces van anderhalf jaar van Smokey bleek intensief. Toen hij twee jaar was ging het goed. Er werd veel gewandeld en een keer meegenomen naar een carnavalsoptocht. Hij was nergens bang voor, de wagens en de muziek boeiden hem niet en hij was erg enthousiast bij kinderen. Met zelf een hulpverleningsachtergrond, heeft Versteeg daarna het ziekenhuis in Heerlen benaderd om op bezoek te gaan bij zieke kinderen.

Vrijwillige basis

Na dit ziekenhuisbezoek was het idee ‘SmokeyHelpt’ geboren omdat het zo mooi was om te zien wat het losmaakte en hoe belangrijk dit is voor zieke kinderen. Het loopt nu al uit de hand met heel veel aanvragen. Alles is op vrijwillige basis, Dennis en Priscilla werken fulltime en doen de bezoeken op hun vrije dagen. Ze komen veel in Limburg, maar zijn bijvoorbeeld ook in Zeeland en zelfs op Texel geweest. Naast zieke kinderen, bezoeken ze heel veel verzorgingstehuizen. Het is prachtig om te zien wat voor herinneringen bijvoorbeeld ouderen met dementie naar boven halen. Hierdoor is er nu ook veel vraag naar Smokey vanuit deze tehuizen.

Dalton

Vanwege het succes van Smokey, en zodat hij niet meer alleen zou zijn, werd de pony Dalton gekocht. Deze was mensenschuw in het begin en er kon eigenlijk niks met hem worden aangevangen. Binnen vier maanden was hij echter zo erg veranderd dat hij mee op bezoek kon. Hij heeft veel van Smokey geleerd, die nergens naar kijkt want die loopt over matten heen, gaat liften in en kan een trap aflopen. Mocht er iets gebeuren waardoor een lift het niet meer doet, kan hij toch naar beneden. Het is belangrijk om de pony’s nooit te dwingen, maar ze te vrágen om iets te doen en zo vertrouwen te winnen.

Vergeten dat ze ziek zijn

De steun die de zieke kinderen halen uit de pony’s is bijzonder en supermooi om te zien dat ze even vergeten dat ze ziek zijn. De pony’s voelen perfect aan hoe ver ze kunnen gaan. Als iemand heel erg ziek is, dan zijn ze heel rustig. De kinderen leven op en sommige kinderen hangen de pony’s na 2,5 uur om de nek omdat ze niet meer willen dat ze weggaan. Bij ouderen komen veel herinneringen van vroeger naar boven. Het is bijzonder dat iemand al maanden zijn bed niet meer uit was gegaan en dat ineens wél deed om de pony’s te zien. Helaas zijn er ook minder leuke dingen, zo komen ze elke drie maanden bij een hospice. De mensen die ze daar drie maanden eerder zagen, zijn dan meestal overleden. Ooit was een donatie met de tekst erbij dat de moeder van de donateur dankzij de pony een mooie laatste dag had gehad. Ter herinnering aan het bezoek worden altijd foto’s uitgedeeld en de vrouw was die nacht in haar slaap overleden met de foto in haar handen. Dat is heel moeilijk maar de familie is ook dankbaar. Er komt ontzettend veel emotie bij.

Trots

SmokeyHelpt draait op donaties en één hoofdsponsor. Om niet al hun privégeld erin te blijven stoppen, gaan ze sinds vorig jaar ook bijvoorbeeld naar communiefeestjes om een extraatje binnen te halen. Dit kan de kosten voor bezoekjes aan ziekenhuizen en verzorgingstehuizen dekken. Vrije dagen opnemen, een trailer aanschaffen en reiskosten zijn bijkomende zaken. Met een trailer op een veerboot was niet goedkoop, maar een aanvraag vanuit Texel was ook een hele eer en iets om trots op te zijn. Ondanks het financiële plaatje werd het dus toch gedaan!

Hier kun je meer informatie vinden, foto’s én de mogelijkheid om SmokeyHelpt te steunen.

Bron: Hoefslag

Foto: SmokeyHelpt

What do you want to do ?

New mail