Extra maatregelen bij tropische temperaturen

Het gaat de komende dagen richting tropische temperaturen. Voor paardenhouders en ruiters is het dan ook aan te raden extra maatregelen te nemen voor het welzijn van de viervoeters om hen zo goed mogelijk een hitte dag door te helpen.

Hier volgen enkele tips

Niet alleen als je aan het rijden bent moet je je paard goed beschermen tegen de hitte. Een paard dient de hele dag over genoeg vers drinkwater te beschikken want het drinkt met dit weer soms wel 50 liter per dag. Ook belangrijk is dat de schaduw kan worden opgezocht.

Wil het paard niet goed drinken, voeg dan een scheutje appelsap toe.

In het midden van de dag fijn op stal, en wanneer het niet meer zo warm is lekker buiten zetten.

Probeer vroeg in de ochtend te rijden voordat het erg warm wordt, of juist in de avond als het een beetje is afgekoeld.

Spuit de vliegendeken een paar keer af met koud water en doe hem daarna weer op.

Geef het paard een lekkere douche met lauw/koud water.

Als het paard in de wei staat, is een goede bescherming tegen de zon geen overbodige luxe. Je kunt bijvoorbeeld de licht gekleurde plekken, zoals de neus, insmeren met zonnebrand.

Wedstrijd

Ook tijdens een wedstrijd moet je goed oppassen als het erg warm is.

Verenigingen en organisatoren wordt meestal verzocht ruim te voorzien in waterbakken en/of aftappunten zodat ruiters hun paarden kunnen laten drinken en koelen.

Vaak wordt ook aangeraden de paarden na inspanning af te koelen door ze af te sponzen of af te spuiten. Tip: Neem zelf water mee voor het geval dit op het wedstrijdterrein beperkt beschikbaar is.

Bied het paard regelmatig water aan om uitdroging te voorkomen. Let wel op dat er na het rijden niet te veel koud water ineens gedronken wordt, om de kans op koliek te voorkomen.

Is langdurige inspanning van je paard verlangd, geef dan naast regelmatig water ook elektrolyten om de verloren zouten door het zweten weer aan te vullen. Zeker bij duursporten zoals endurance en eventing is dit aan te raden.

Probeer zoveel mogelijk schaduw op te zoeken waar dat kan.

Laat het paard ook niet te lang op de trailer/vrachtwagen staan en zorg voor genoeg ventilatie door alles open te zetten.

Voor ruiters zelf is het natuurlijk ook belangrijk dat ze voldoende drinken. Dit voorkomt hoofdpijn en duizeligheid. Naast water zijn isotone sportdranken geschikt omdat deze verloren zouten aanvullen.

Bron: Hoefslag/Christine Dijk

Foto: Digishots