Extra rozet voor paarden met gezond gewicht

Gisteren werden bij een paardenshow in Engeland speciale prijzen uitgereikt voor paarden/pony’s met een gezond gewicht. Dit moet de eigenaren er meer bewust van maken hoe belangrijk een goed gewicht en conditie zijn.

Extra onderscheidingen

Deze prijzen zijn een idee van onderzoeker Tamzin Furtado die samenwerkt met verschillende dierenartsen. De extra onderscheidingen zijn gegeven tijdens het evenement bij het Foxes Competition Centre. Er waren zeven rubrieken waar men paarden en pony’s aan de hand showden.

Overgewicht

Furtado schreef onlangs een artikel over overgewicht bij paarden en de rol van de eigenaren daarin. Ze ontdekte dat paardeneigenaren het lastig vinden om te bepalen wat een gezond gewicht is voor hun paard.

Duidelijk te zware paarden en pony’s bij shows, zijn meestal juist geprezen vanwege hun conditie en dat ziet ze graag veranderen. Voor paarden die wat minder vol zijn was daarom nu een extra beloning. Met name kleinere pony’s, (zoals Welsh-pony’s) showt men vaak met een te volle body, wat slecht is voor hun gewrichten en algemene gezondheid.

Besef

De rubrieken met de speciale prijzen werden verder zoals altijd beoordeeld maar een dierenarts keek nu mee. Deze bepaalde welke paarden een beloning kregen met een extra rozet voor het gezondste gewicht.

Mooi begin

Bron: Horse&Hound / CAP

Foto: Digishots