Finale kampioenschap M&RB: enthousiaste zusjes Yara en Sharon Kerkdijk

De zusjes Yara en Sharon Kerkdijk zijn 9 en 13 jaar en gaan deelnemen aan de finale kampioenschap Manege en Ruiter Bond, beiden niveau 2. Ze rijden bij Manege & Ruiter Bond Horsetellerie in Rheerzerveen.

Yara

Yara rijdt vanaf ongeveer haar zesde jaar paard bij manege de Horsestellerie. Eerst op manegepony’s, waar ze veel van leerde. Samen met zus Sharon heeft ze nu al bijna drie jaar een eigen pony, genaamd Stella. Het is een Welsh merrie van 15 jaar en krijgt in februari dit jaar haar eerste veulen. Ook hebben ze nog een PRE paard, Carlo.

Omdat ze niet kon meedoen op Stella bij de kampioenschappen, wat ze erg jammer vond, deed ze mee op Bikkeltje en Fleur, beide ook heel lieve pony’s.

Naast paardrijden speelt ze graag met vriendinnen, knutselt graag en helpt thuis ook met stallen uitmesten en verzorgen. Door corona is er veel tijd voor de paarden, maar dat er bijna geen wedstrijden zijn, vind ze wel jammer. De manege lost het wel goed op door privélessen in te plannen met twee personen of er is mogelijkheid om vrij te rijden.

Yara: ‘Ik had nooit verwacht dat tweede te worden van onze manege in deze categorie. Er zijn zoveel meiden die meededen en heel goed kunnen rijden’.

De jonge amazone wil nog heel lang blijven rijden en hoopt dat ze snel weer aan meer wedstrijden kan meedoen!

Sharon

Sharon geniet van paard Carlo en pony Stella en begon met paardrijden toen ze zes à zeven jaar was. Eerst hadden ze thuis twee shetlanders, Snoepy en Sunny, maar na een poosje zijn deze verkocht en is ze bij een manege gaan rijden.

Toen Sharon van een pony viel, brak ze haar arm, stopte even met paardrijden en zat daarna een half jaartje op turnen. Ze merkte al snel dat dit niet haar ding was en toch liever weer wilde paardrijden, dus werden de teugels weer opgepakt bij manege de Horsetellerie.
Dat bleek een goede keuze. Sharon: ‘mijn zusje is toen ook op paardrijden gegaan, en na twee jaar op manegepony’s rijden, gingen we kijken voor een eigen pony’.

Die eigen pony werd Stella, een Welsh merrie van 15 jaar. Stella blijkt een hele lieve pony waar je een kind van drie nog op zou kunnen zetten. In januari 2020 zag haar moeder een leuk paard en omdat zij en een nicht ook allebei paardreden, werd besloten om dat paard te kopen: Carlo, een hele lieve PRE ruin van 13 jaar. Sharon’s nicht is na een poosje gestopt omdat ze niet genoeg tijd meer had. Nu is ze met Carlo in haar eentje ijverig aan het trainen en het gaat steeds beter.
Pony Stella krijgt binnenkort een veulen dus die staat een poosje stil. Als ze haar weer kunnen rijden, willen ze samen veel gaan springen.

De M&RB competitie was de eerste wedstrijd voor Sharon en Carlo, en ze is daarom heel trots dat hij dat zo goed heeft gedaan voor haar!

Met Carlo wil de enthousiaste amazone veel dressuur gaan rijden maar ook een keer een sprongetje of naar het bos gaan, vinden ze beiden heel erg leuk.

Bron: Manegeruiter / Yara en Sharon Kerkdijk

Foto: privebezit fam. Kerkdijk