Foto maken van een paard: niet altijd makkelijk!

Of je nu een doorgewinterde professionele paardensportfotograaf bent of een ruiter met een smartphone, als je ooit hebt geprobeerd een foto van een paard te maken, dan is de kans groot dat je dit herkent.

De komiek

Hoe je fotoshoot ook begint, het wordt uiteindelijk een grote snuit met snorharen of mogelijk een superclose-up neusgat. Sommige paarden denken dat camera’s van wortels zijn gemaakt, of ze hebben gewoon een vreemd gevoel voor humor. De enige manier om dit type paard te dwarsbomen, is door op een veilige afstand te blijven en/of iemand anders te vragen de foto te maken. Accepteer, hoe dan ook, een camera vol kwijl.

Verdwijntruc

Het paard staat daar recht voor je, oren  mooi naar voren, de zon schijnt op een glanzende vacht en zal het perfecte plaatje gaan worden. Je haalt je telefoon tevoorschijn, opent de camera-app, kijkt omhoog … en weg is het fotomodel. Uiteindelijk terug te vinden aan de andere kant van de wei, verstopt achter een heg met een veelbetekenende paardengrijns.

Alleen zijn

Soms wil een paard gewoon ‘alleen zijn’ en met rust gelaten worden. Je denkt misschien dat foto’s van hem tijdens het eten of lekker in de zon dommelen schattig zijn, maar dit paard heeft het liever niet. Wat je het vaakst lijkt te fotograferen is de kont, terwijl het dier in stevige stap van je wegloopt.

Een concurrent

Als het paard rustig en verlegen is maar met een dominant type samen in de wei staat, kan dit een beetje frustrerend worden. Je leunt over het hek en probeert een mooie foto te maken wanneer het dominante paard denkt: ‘Oh kijk, een camera!’ en jouw favoriet uit de weg duwt voor een close-up. Je enige kans om nog een ​​foto te krijgen, die niet alleen een klein paar oren in de verte bevat, is door te wachten tot het eens alleen in de wei is.

Spring in het veld

We weten niet zeker of dit paard het zo leuk vindt om gefotografeerd te worden, dat het niet stil kan staan ​​van opwinding, of er zelfs een bloedhekel aan heeft. In het ieder geval is er geen medewerking om jou voldoening te geven. Hoe dan ook, het is onmogelijk om lang genoeg stil te houden om een ​​goede foto te maken. Het gevolg is dat je elke keer dat je iemand een foto van het paard laat zien, moet je beginnen met te zeggen: ‘Het is een beetje wazig …’

Bron: H&H

Foto: Yvonne Buijs