Gaan Carnavalsoptochten en paarden wel samen?

Nog even en het is weer Carnaval. In Nederland zien we niet zo vaak dat paarden in een carnavalsoptocht meelopen, maar in België en vooral in Duitsland is dat heel gewoon. Voordat alle gekte weer losbarst, is het echter steeds vaker een punt van discussie (vooral in Duitsland).

Stress

Carnaval en paarden, een combinatie die al jarenlang verhitte discussies veroorzaakt tussen dierenrechtenactivisten en mensen die aan tradities willen vasthouden. Bij de optocht op maandag in Keulen (Duitsland) moeten strengere regels de paarden beschermen tegen te veel stress.

Voorwaarden

Omdat de druk van dierenrechtenactivisten alsmaar toeneemt, heeft dit het stadsbestuur van Keulen de afgelopen jaren gedwongen om voorwaarden voor deelname aan te scherpen. Deelnemende paarden moeten nu goed ingeënt zijn, en bovendien met succes een stress-test (van de Duitse Hippische Federatie) kunnen doorstaan. In 2019 was eerst het ‘rijbewijs B-handel’ gevraagd om koetsen te besturen maar dit jaar is het echt een eerste vereiste om met een groep mee te rijden. De trekbelasting van het paard en hun lichamelijke belasting bij de ‘Rosenmontagszug’ is ook het grootste aandachtspunt van de lopende gesprekken tussen festivalcomité en stadsbestuur.

Te zware ruiters niet toegestaan

Er zijn niet alleen strengere regels voor rijtuigen. Men is het ‘eens geworden over de verhouding tussen gewicht van de ruiter en gewicht van het paard’. Iedereen die samen met het zadel méér dan 20 procent van het gewicht van het paard weegt, mag niet meedoen.

Kalmerende middelen verboden

Bloedmonsters nemen is al een vast onderdeel van de optocht. Ook dit jaar zullen dierenartsen steekproefsgewijs bloed afnemen van deelnemende paarden op verschillende plaatsen, die vervolgens worden gecontroleerd op niet-toegestane kalmerende middelen. In 2018 waren er positieve resultaten bij 48 genomen bloedmonsters. Betrokken ruiters of paardeneigenaren werden gewaarschuwd met mogelijke maatregelen wegens schending van de wet dierenwelzijn.

Veiligheidsregels

Verdere veiligheidsregels zijn dat dicht bij muziekkapellen geen paarden mogen lopen. Ook moet muziek op tribunes worden uitgeschakeld als paarden voorbijrijden. Veiligheidsmensen moeten de dieren begeleiden en ook het publiek in de gaten houden. Paarden worden uit de optocht gehaald als ze onderweg nerveus worden. In Keulen moeten ze na vier uur pauze nemen, maar in andere plaatsen is dat na maximaal 3,5 uur.

Ondanks de vele protesten elk jaar, lopen tóch nog altijd paarden in de optochten mee.

Bron:Pferderevue/Manegeruiter

Foto: Still Youtube

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail