Gaan de paardenvoetjes zachtjes?

Zaterdag a.s. komt Sinterklaas weer in ons land. De intocht in Apeldoorn komt steeds dichterbij. Ook in andere woonplaatsen gaat een Sinterklaas intocht natuurlijk ‘gepaard’ met méér dan de intocht zelf.

Veel organisaties houden hun hart vast op het moment dat de Goedheiligman zijn schimmel bestijgt. Zal hij niet wegrennen, of schrikt het dier niet van de muziek, de rode tabberd, de muziek, het publiek, alle drukte eromheen? Staat het publiek niet te dichtbij?

Schriktrainingen

Meestal zetten de Amerigo’s geen voetje verkeerd en blijven de Sinterklazen veilig in het zadel. Vaak krijgen schimmels een speciale cursus en worden ze getraind op veiligheid samen met veel mensen. Vervelende gebeurtenissen met het paard van Sinterklaas wil men zo voorkomen. Zulke schriktrainingen worden meestal gedaan met het luid afspelen van Sinterklaasliedjes, zwaaiende paraplu’s, juichende en springende mensen, harde geluiden/fanfaremuziek. Het is belangrijk dat het paard zich veilig voelt en de gebeurtenissen om zich heen ‘normaal’ vindt. De tabberd moet aanvoelen als een deken, die het dier wel vaker over zijn achterste heen krijgt. Ook krijgt de Sint zelf vaak een speciale training.

Steeds minder

Ondanks goede trainings- en voorbereidingsmogelijheden blijkt dat steeds minder wordt gekozen om het paard in te zetten bij intochten. Men kiest voor intocht met alléén een boot of een auto met open dak, de trein en hij werd al eens gespot op een sjovel (laadschop), in een motorzijspan, vrachtauto, golfkarretje. In Alkmaar werden er zelfs ooit echte kaasdragers ingehuurd voor het bezoek van de Goedheiligman.

Voorbereid

Die joelende kinderen, harde muziek en dansende pieten zullen meestal geen probleem zijn, maar nu is ook nog het ‘zwarte pieten onderwerp’ met demonstraties aan de orde. Dan is het van groot belang dat de schimmel van de Sint op alle omstandigheden is voorbereid en het hoofd koel houdt.

Bron: Manegeruiter
Foto: Digishots

What do you want to do ?

New mail