Gebitsbehandeling paarden al 3000 jaar oud

Het is hier heel normaal dat het gebit van paarden regelmatig wordt gecontroleerd door een paardentandarts. Uit een Duits onderzoek is gebleken dat er 3000 jaar geleden in Mongolië ook al paardentandartsen aan het werk waren, zo is te lezen op de wetenschappelijke nieuwssite Scientias.

Hertenstenen

Resten van paarden werden bestudeerd die tussen 1300 en 700 vóór Christus in Mongolië leefden. Deze zijn uit dezelfde tijd als de beroemde hertenstenen (zogenaamde ‘megalieten’ met ingekerfde afbeeldingen die op vliegende rendieren lijken). Deze zijn vooral in Mongolië gevonden en zijn gemaakt door nomaden. In de buurt van die hertenstenen liggen vaak grafheuvels waarin de resten van onder andere paarden worden teruggevonden.

Tandheelkundige zorg

Onderzoek van resten van paarden, afkomstig uit zulke grafheuvels, laat zien dat de dieren konden rekenen op tandheelkundige zorg. Er zijn aanwijzingen dat melktanden, die ervoor zorgden dat jonge paarden pijn hadden of moeilijk konden eten, al rond 1150 vóór Christus werden afgezaagd. Dat werd waarschijnlijk met behulp van stenen gereedschappen gedaan.

Bitten

Ook ontdekten de onderzoekers dat de nomaden (rond 750 voor Christus) wolfstanden verwijderden. De nomaden in Mongolië begonnen wolfstanden te verwijderen toen ze bitten gingen gebruiken, gemaakt van brons en andere metalen. Met die bitten konden ze het paard beter onder controle houden en het dier voor nieuwe dingen gebruiken, zoals bijvoorbeeld inzetten bij oorlogen.

Het gebruik van die bitten leidde dus tot nieuwe mondproblemen, waaronder vaker en sneller pijn van de wolfstanden. Vrijwel meteen met het gebruik van deze bitten gingen de nomaden dan ook op zoek naar een manier om deze tanden te verwijderen.

Afhankelijk van paarden

De nomaden in Mongolië waren de eersten in het oosten van Eurazië, die sterk afhankelijk waren van paarden. Er wordt vanuit gegaan dat zij de eersten waren die paarden bereden. Het is ook niet heel vreemd dat zij dus als eerste paarden tandheelkundige zorg gaven.

Onderzoeker William Taylor ziet diergeneeskundige zorg als een soort westerse wetenschap. Maar nomaden die vandaag de dag in Mongolië leven, voeren best moeilijke ingrepen uit met vrij eenvoudige instrumenten. De onderzoeksresultaten laten zien dat kennis van de lichaamsbouw van het paard én de zorg voor het paard niet voor het eerst in Chinese of Mediterraanse beschavingen, maar al veel eerder ontstond. De Mongoolse nomaden waren namelijk erg afhankelijk van het welzijn van hun paarden.

Bron: Scientias / Hoefslag

Foto: Shutterstock