Gebrokkelde hoeven, wat kun je doen?

Een hoefprobleem is onder andere brokkelen van hoeven. Het ene paard heeft sterkere hoeven dan de ander. Een hoefsmid ziet heel wat verschillende hoeven voorbijkomen.

Veelvoorkomende kwaal

Ze zorgen vaak voor ongerustheid: hoeven waar stukjes of zelfs grote stukken afbrokkelen. IJzers blijven niet vast blijven zitten… Helaas een veelvoorkomende kwaal. Hoewel het misschien een beetje vreemd klinkt, is het belangrijk te weten of het paard ‘gebrokkelde hoeven’ of ‘brokkelhoeven’ heeft. Bij brokkelhoeven laten de hoornpijpjes van de hoef en de tussenhoornstof los van elkaar. Omdat over de oorzaak de wetenschappers het nog niet helemaal eens zijn en de behandeling behoorlijk ingewikkeld is, gaan we daar nu even niet op in.

Bacterie en schimmel

Een andere hardnekkige en vervelende brokkelkwaal is een ‘losse wand’. De boosdoener is een bacterie in combinatie met een schimmel. Grote stukken van de hoefwand laten hierdoor los. Deze aandoening, ‘white line disease’ genaamd, moet grondig aangepakt worden en soms zelfs chirurgisch. Het nabehandelen duurt lang.

Pijnlijk lopen

Gebrokkelde hoeven komen vaker voor. Hier breken regelmatig stukjes hoorn van de onderkant af. Soms is dat zo erg dat hoefijzers niet meer goed blijven zitten. Bij onbeslagen paarden kunnen de hoeven te kort afbreken waardoor ze pijnlijk gaan lopen. Oorzaak is vaak droogte van het hoorn. Dat kan komen door snel uitdrogen van de hoef in bijvoorbeeld zaagsel, koolzaadstro, vlas of ander uitdrogend strooisel staan, maar ook droogte in de wei (of paddock).

Aanpak

De hoef heeft vocht nodig en helaas helpt invetten van de hoeven niet voldoende. Het enige wat in het hoorn doordringt is water. Maak (bijvoorbeeld bij de drinkplaats) een wat nattere plek of zet het paard een uurtje in nat, schoon zand. Zo kunnen de hoeven vocht opnemen én hun elasticiteit terugkrijgen. Een laagje vet óver de vochtige hoeven kan verdamping iets tegengaan. Het kan al heel goed helpen, mits dit lang genoeg wordt volgehouden.

Als de wand erg afbrokkelt zou, hoewel het misschien wat tegenstrijdig klinkt, juist een hoefijzer verlichting kunnen geven. Vooral als tussen de hoef en het ijzer een leren zooltje geplaatst wordt, krijgt de verzwakte, paardengewicht dragende hoefwand ondersteuning. Het ijzer moet ruim genoeg liggen en voldoende breed zijn en de smid laat de aangetaste hoefwand overal even dik. Goed passende nagels worden heel nauwkeurig in de witte lijn, en waar mogelijk, boven de brokkelrand gezet. Omdat de draagkracht nu mede over het ijzer met zooltje verspreid wordt, kan de wand sterker worden.

Bron: Hoefslag

Foto: Shutterstock