Gestoomd hooi niet altijd oplossing luchtwegproblemen

Voor paarden met een luchtwegaandoening is het voeren van gestoomd hooi niet áltijd de perfecte oplossing voor het probleem. Dit was de uitkomst van een onlangs gedaan onderzoek hiernaar. Schimmels in het hooi werden flink minder maar het stomen had op de ademhaling een wisselende invloed.

Astma

Een andere omgeving, met name weidegang, hielp de paarden. Kuilgras en houtkrullen (minder stof in de ademruimte van het paard) geven minder klachten dan hooi en stro. Het natmaken of stomen van hooi zorgt ook voor minder stofdeeltjes maar er was nog geen onderzoek gedaan naar de invloed van nat en gestoomd hooi op paarden met astma bij paarden (inflammatory airway disease (IAD).

Bacteriën en schimmels

Twaalf paarden, waarvan zes paarden met astma en zes controlepaarden kregen vijf dagen achter elkaar gestoomd hooi; bijna een maand later werd vijf dagen op rij normaal hooi aangeboden. Het stomen van het hooi zorgde voor veel minder schimmels maar zorgde niet voor een duidelijke verbetering bij de astma-paarden. Naar aanleiding van de gemeten ontstekingsreacties, concluderen onderzoekers dat er dus nog steeds bacteriën en schimmels aanwezig kunnen zijn in gestoomd hooi.

Bron: Horsetalk / Hoefslag

Foto: Shutterstock