Glimlach eens wat vaker naar je paard!

Uit een onderzoek door Engelse universiteiten is duidelijk geworden dat paarden de gezichtsuitdrukkingen van mensen kunnen herkennen en onthouden. Die informatie kunnen ze dan gebruiken om mensen te herkennen die een bedreiging zouden kunnen vormen.

Reacties

Een team van psychologen (specialisten in diergedrag) schreef een artikel over dieren die eerdere gezichtsuitdrukkingen onthouden van bepaalde mensen. Ze voerden testen uit waarbij privépaarden een foto van een boos of blij menselijk gezicht te zien kregen. Enkele uren later zagen de paarden die persoon weer maar nu met een neutrale uitdrukking. De korte blik op de gezichtsuitdrukking was genoeg om duidelijke verschillen te zien in reacties toen de paarden diegene later die dag in levende lijve zagen.

Linker oog

De persoon zag tijdens de live ontmoeting ‘neutraal’ uit, maar de kijkrichting van de paarden bracht aan het licht, dat ze die persoon negatiever beoordeelden. Eerder de dag hadden ze hem namelijk boos op de foto gezien in plaats van blij. Eerder onderzoek liet zien dat dieren negatieve gebeurtenissen met hun linkeroog bekijken. Reden hiervoor is de bijzondere eigenschap van de rechter hersenhelft voor het verwerken van bedreiging (informatie van het linkeroog wordt verwerkt in de rechter hersenhelft).

Belangrijk was dat de mensen in dit onderzoek niet wisten welke foto’s de paarden eerder hadden gezien, om elke kans te vermijden om zich anders te gedragen. Ook de verschillen in reactie waren alleen van toepassing op de persoon die de paarden op de foto hadden gezien en niet van iemand anders.

Gedrag aanpassen

Professor Karen McComb (Universiteit Sussex) zegt dat wat ze ontdekten, is dat paarden niet alleen menselijke gezichtsuitdrukkingen kunnen lezen. Ze kunnen óók de eerdere emotie van een persoon onthouden als ze deze later die dag ontmoeten. En, héél belangrijk, dat ze hun gedrag hieraan aanpassen. Paarden blijken dus ook een geheugen voor emoties te hebben.
Leanne Proops (Universiteit Portsmouth) vertelt dat we weten dat paarden sociaal intelligente dieren zijn. Dit was echter de eerste keer dat ze dit geheugen écht konden aantonen. Bijzonder is ook dat het maar na kort bekijken van de foto was. Bovendien hadden ze geen erg goede of erg slechte ervaring met die persoon.

Herinneren

Ouder onderzoek had al laten zien dat paarden menselijke gezichtsuitdrukkingen kunnen herkennen, maar dit is de eerste keer dat duidelijk werd dat ze hun emotionele beleving met bepaalde personen kunnen herinneren. Dat een paard dit kán, zou duidelijk voordelen kunnen bieden voor de band tussen mens en paard. Ook kan agressief gedrag wegblijven als ze deze personen opnieuw ontmoeten.

Bron: sciencedaily

Foto: Salina Steenmeijer/M.Rongen