Goed begin: de warming-up

Goed instappen is belangrijk als een paard net van stal komt. Minimaal tien minuten is het advies. Het is een warming-up en doordat het paard stapt, komt de hoefwerking op gang. Hierdoor wordt de doorbloeding in spieren en pezen geactiveerd.

Verbinding

Dat het trainingsuur begint met instappen, is voor een iets ouder paard al vaak vanzelfsprekend. De hoofd-hals-houding mag laag en lang worden gehouden tijdens het instappen, hiermee strek je de bovenlijn. Met een ontspannen stap zorg je ervoor dat het paard zijn spieren rekt en strekt. Het is aan te raden contact te houden met de mond, zodat er wel verbinding is. Heb je het gevoel hebt dat het paard los is, kun je voorwaarts gaan rijden en dit stimuleren.

Fris paard

Als je met een jong of een heel fris paard aan het werk wil gaan, wat is dan aan te raden? Natuurlijk blijft het instappen belangrijk, voor de warming up en het activeren van de doorbloeding in de pezen. Dat kan eventueel ook aan de hand of in de stapmolen. Is een paard erg fris, dan is dat soms beter dan meteen opstappen en direct wegstappen. Nog een mogelijkheid is van tevoren even longeren, zodat de eerste stalmoed er al een beetje af is.
Als je een frisse of jonge, groene viervoeter persé eerst tien minuten wil stappen, kan het juist mis gaan als je op zo’n moment tegen gaat houden. Dit veroorzaakt dan alleen maar meer en meer spanning. Hang je er half naast als het een keer wegschiet, schrikt het paard daar dan weer van en krijg je een reactie op reactie situatie. Probeer dit te voorkomen.

Bij een warming-up dus niet gelijk de teugel oppakken en voorwaarts gaan rijden. Voel eerst aan wat het paard nodig heeft.

Bron: CAP / Hoefslag

Foto: Digishots