Goed en veilig je paard poetsen

Hoe (goed) poets jij je paard? De meeste ruiters weten meestal wel dat poetsen belangrijk is, maar soms poetsen ze op een onprettige en zelfs onveilige manier. Franse studie toonde aan dat dit wel eens vaker het geval zou kunnen zijn.

Onderzoekster Léa Lansade zegt dat we onze paarden vaak poetsen en het dus belangrijk is om dat op een goede manier te doen. Dat is ook belangrijk voor de ruiters zelf. Een kwart van alle ongelukken met paarden, waardoor mensen in het ziekenhuis terechtkomen, gebeurt náást het paard. En de verwondingen hoeven dan niet minder ernstig te zijn dan na een val. Soms zijn ze zelfs ernstiger.

Gevaarlijk gedrag tijdens poetsen

Lansade en haar collega’s bestudeerden 69 ruiters met een verschillende niveau van ervaring terwijl ze een paard poetsten. Ze zagen een ‘zorgwekkend aantal fouten’.

Alle ruiters lieten op een bepaald moment gevaarlijk gedrag zien. Gemiddeld waren er zes gevaarlijke acties tijdens een poetsbeurt. Met gevaarlijke acties bedoelden de onderzoekers onder andere het op een knie gaan zitten naast het paard of zonder te kijken erachterlangs lopen.

Reacties

De helft van de paarden lieten agressief gedrag of pijnreacties zien tijdens het poetsen: dreigen, achteruit springen en proberen schoppen of te bijten. Negen keer ontsnapten de ruiters net aan een ernstig ongeluk.
In deze gevallen raakten de hoeven of tanden van het paard bijna het hoofd of het lichaam van een ruiter. Meestal was deze zich daar zelfs niet van bewust.

Maar vijf procent van de paarden liet positief gedrag zien: zij probeerden ‘de ruiter te verzorgen’ of zochten gewoon meer contact.

Tussen ruiters met veel of weinig ervaring waren niet veel verschillen te zien. Ondanks de risico’s droeg slechts zeven procent van de ruiters een cap tijdens het poetsen.

Onbewust

Lansade is van mening dat de studie heeft aangetoond dat poetsen vaak meer een bron van ongemak is dan van paardenwelzijn. Dat verbetert niet als een ruiter meer ervaring heeft. Op dit moment is men zich van dat probleem heel weinig bewust. De resultaten kunnen helpen om te verklaren waarom er zoveel ongelukken op de grond gebeuren met paarden.

Lansade en de mede-onderzoekers willen een veilige én aangename poetsmethode ontwikkelen met een nieuw onderzoeksproject.

Bron: The Horse

Foto: iStock