Goed op een paard stappen: hoe doe je dat?

Op een goede manier op het paard stappen, daar hoef je niet over na de denken, toch? Er valt echter nog wel genoeg over te vertellen!

Spanning

Verkeerd opstappen, teveel gewicht aan één kant en neerploffen in het zadel kunnen spanning geven bij het paard en vervolgens gedragsproblemen. Dus correct opstappen is belangrijk. Misschien overbodig om te zeggen, maar singel voordat je opstapt ook nog een keertje aan!

Opstapkrukje

Een opstapkrukje bij het opstappen is onmisbaar. Zorg ervoor dat je er een gebruikt zonder spijlen zodat het paard niet met zijn been erin kan komen.

Voordelen

– Het is beter voor het paard omdat het voor minder druk zorgt aan één kant bij de schoft en wervelkolom.

– Het is lichamelijk ook beter voor de ruiter want de lies en de rug van de ruiter worden minder belast.

– Het is beter voor het behoud van je zadel omdat dit zo meer gelijkmatig blijft.

Draait het paard steeds weg van het krukje? Zet hem dan in een hoek van de rijbak en het krukje op de tweede hoefslag. Op die manier kan het paard minder snel van je wegdraaien.

Verbinding

Als je aan de linkerkant opstapt, pak dan met je met linkerhand de teugels en houd de manenkam voor het zadel vast. Houd de teugels zo kort dat het paard in een horizontaal evenwicht staat en je verbinding hebt met de mond. Zijn de teugels te los, dan zal het paard eerder naar voren weg stappen maar houd de teugels niet te strak, want dan zal het paard achterwaarts stappen.

Zet je rechterhand aan de rechterkant van het zadel bovenaan de voorkant van de wrong. Als je de achterboom vasthoudt, heb je kans dat je het zadel scheeftrekt. Sta met je neus en lichaam richting zijkant van het paard. Doe je linkervoet in de beugel, parallel aan het paard en met je tenen naar voren gericht.

Dicht bij paard blijven

Je kunt nu opstappen. Blijf dicht bij het paard, zodat je er min of meer overheen schuift en geen zwieper hoeft te maken. Breng je bovenlichaam rustig, maar zo snel mogelijk, midden boven het paard. Mocht het nu weglopen, dan ben je veel beter in balans. Hierdoor kun je niet alleen gemakkelijker opstappen, maar het paard zal ook minder snel van je schrikken; zo houd je hem in evenwicht.

Nu alleen nog je rechterbeen rustig eroverheen zwaaien. Let op dat je niet de achterhand raakt met je voet of been. Je billen zijn, als het goed is, nu al dicht bij het zadel en kun je rustig rechtop gaan zitten. Ben je te ver van het zadel, heb je kans dat je erin zult ploffen. Een rustig paard zal wel blijven staan, maar het is natuurlijk niet echt fijn voor het paard. Voor de gelijkstelling en ontwikkeling bij paard en ruiter, kun je het links en rechts op- en afstappen afwisselen. Doe ook dan rustig je rechter beugel aan je rechtervoet.

Afstappen

Ook bij het afstappen moet je verbinding met de mond houden door de teugels op de juiste lengte in je linkerhand te houden, op de manenkam. Doe dan beide voeten uit de beugels en breng je bovenlichaam naar voren. Zwaai je rechterbeen rustig over de rug van het paard en vang je afsprong verend op door in je knieën te buigen. Spring je er te lomp af, dan kan het paard opzij springen.

Bron: CAP

Foto: iStock

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail