‘Goed vallen’, hoe doe je dat?

Het duurt meestal maar een paar tellen, het moment tussen de zekerheid dat je van het paard gaat vallen en je écht op de grond ligt. Op dat moment kun je er niets meer aan veranderen, toch? Danny Warrington, oprichter van Landsafe Equestrian, die zich heeft zich verdiept in veilig vallen, denkt hier toch iets anders over.

Een van de belangrijkste punten is dat het lichaam vaak daar terechtkomt waar de ruiter naartoe kijkt. Hoewel velen wel ooit hebben gehoord dat ze moeten “plooien en rollen”, probeert Warrington het denken van de rijder opnieuw te programmeren tijdens het vallen.

Exit-plan

Het eerste wat veel ruiters doen als ze beseffen dat ze zullen vallen, is ál het mogelijke doen om op het paard te blijven. Hoewel dit misschien het eerste instinct is, is dit niet altijd de beste beslissing. Het beste is een ‘exit-plan’ hebben.

Bij vallen betekent dit dat de ruiters hun arm moeten gebruiken om de gevolgen van de landing op te kunnen vangen. Belangrijk is niet je hand uit te steken want die kun je breken, maar het langste deel van de arm, tussen je elleboog en zijkant van de hand. Daarna wel met de handen van het paard wegrollen.

Rug rond

Het is ook heel belangrijk om je rug rond te maken en zo de nek te beschermen tijdens het vallen. Met je de kin op de borst, wordt de rug vanzelf rond gebogen, waardoor de kans op nekbeschadiging kleiner wordt.

Tijdens een val dus: armen naar buiten, benen en kin weggestopt, ogen die uit de cirkel van de draai kijken (weg van het paard) en wegrollen. Eén ding zou je nooit moeten doen: het paard vasthouden. Laat het paard altijd los want “iemand zal het wel vangen, laat gaan!”

Goede combinatie

En dan nog belangrijker voor de veiligheid dan voor het leren vallen: ruiter en paard moeten een goede combinatie zijn en een bij elkaar passende klasse rijden.

Bron: The Horse / Hoefslag

Foto: Digishots