Goudvissen en schoon drinkwater voor paarden?

Kunnen goudvissen helpen het water van paarden schoon te houden? Waterbakken in weides vullen zich, zeker weten, met algen en vuil. Schoonmaken is een van die vervelende taken die niemand echt leuk vindt. Maar wat als er een manier zou zijn om ze schoon te houden zonder hard schrobben?

Discussies

Zoeken op internetforums geeft aan dat het mogelijk is om goudvissen in het water houden. Een artikel op het Horse Network stelt dat de vis kan leven van algen die aan de zijkanten en de bodem van de tank groeien en insecten eten die in de tank vallen. Zoeken in discussies op forums geeft veel meningen (zoals je van forums verwacht) en bewijsverhalen van mensen die zeggen dat het werkt en anderen die zeggen dat het niet werkt. Een heen en weer van verhalen.

Waarheid

Horse & Hound benaderde Meredith Clawson van puregoldfish.com, de auteur van The Truth About Goldfish om ‘achter de waarheid te komen’.

Algen

Het blijkt dat het idee helemaal zo gek niet is, maar het is niet zo eenvoudig als een paar vissen in een bak gooien. Het hangt echt af van het soort algen, want er zijn veel soorten. Goudvissen zijn niet zo goed in het eten van de meeste soorten algen. Vooral moeilijk zijn de soorten die plat zijn aan de zijkanten van de tank (zoals bruine algen, groene vlekalgen), maar als het haaralgen zijn (de dradige soort die vrij lang kan worden) zullen er dol op zijn en het kort houden tot ongeveer 1 cm of minder als ze er de hele dag van eten. Dus ja, als haaralgen het probleem zijn, kunnen ze helpen de bak schoon te houden.

Afval

Er zijn ook andere problemen. De vissen zelf maken afval. Clawson zegt: ‘Zonder filteren of levende planten kan dit problemen veroorzaken zoals bacteriegroei (troebel water). Ze maken ook nitraten en als je ze fabrieksvisvoer voedt ook fosfaten. Die stoffen zorgen in combinatie met zonlicht weer voor algen.
Met andere woorden, als goudvissen in ongefilterd water zwemmen, krijg je meer algen dan in het begin. Het is ook ongezond voor de vissen, waardoor ze uiteindelijk worden blootgesteld aan veel ammoniak. Tenzij er iets is dat verontreinigende stoffen verwijdert die de vissen maken (als gevolg van het voeren), wordt het afval na een tijd zeer giftig, waardoor chemische, bijtende brandwonden en bij de goudvis schade aanrichten.

Vaak water verversen kan kan gifstoffen op afstand houden, maar als het water niet voldoende wordt belucht, met planten of een luchtsteen, krijgt de vis te weinig zuurstof. Luchthappen aan de oppervlakte is dan een belangrijk teken dat deze moeite heeft met ademen.

Ecosysteem

Als je goudvissen in een waterbak wilt houden, is dit niet onmogelijk en als het goed wordt gedaan, kan het voor zeer schoon water en gelukkige vissen zorgen. Maar je hebt een heel ecosysteem nodig (een groep dieren en/of planten, samen met niet-levende omgeving), en niet maar één soort.

Planten en slakken

In het ideale geval heb je veel levende planten en slakken nodig. Dit om met de zogenaamde organische stoffen, die door de vis worden gemaakt, om te gaan. Planten zuigen zelf voedingsstoffen op uit visafval dat algen ook zouden gebruiken, dus het zijn concurrenten. Goudvissen eten veel soorten planten. Slakken eten algen en breken organisch afval af. Het werkt dus allemaal samen.

Luikslakken en Hoornblad

Japanse Luikslakken worden aangeraden (algen-eters en in koud water levend) en Hoornblad, een snelgroeiende, van voeding houdende plant, sterk genoeg om de winter te overleven. Niet alleen helpen de planten het water te filteren, ze geven de vissen andere dingen die ze nodig hebben, zoals schaduw als de drinkbak direct zonlicht krijgt.

Eigen vijver

Dus ja, de goudvis theorie heeft een kern van waarheid. Het is mogelijk om paarden en ander vee van schoon water te voorzien en de bakken/tanks niet zelf te schrobben. Je moet eigenlijk een eigen vijver maken, of zoals wordt uitgelegd: een open systeem waarin planten en dieren met elkaar en met de omgeving samenwerken, met goede verhoudingen, kristalhelder water en geheel algenvrije watervoorziening met prachtige vissen om op te starten.’

Hoewel dit sommige paardeneigenaren kan aanspreken, kunnen anderen het gemakkelijker vinden om de bak maar gewoon zelf schoon te maken.

Bron: Horse&Hound

Foto: Pixabay niittymaa

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail