Halsstuk aan paardendeken slecht voor manen?

Je wilt dat een paard het lekker warm heeft en zich goed voelt met een winterdeken met halsstuk, maar veel paardeneigenaren hebben hier toch een nadeel van ontdekt. De deken kan alle of een deel van de manen afschuren. Er zijn echter manieren om ze te behouden, zodat je zelf kunt kijken wat het beste werkt.

Reden

Sarah Shears, een internationale wedstrijdgroom en lid van de British Grooms Association zegt: ‘Mijn ervaring is dat de belangrijkste reden dat manen in de winter worden afgeschuurd, is vanwege slecht passende dekens of vieze halsstukken. Het vuil komt op de manen en trekt het haar eruit als het paard zijn hoofd beweegt’.

Schoon

Het is aan te raden de manen in de winter zoveel mogelijk schoon te houden / te wassen om dit tegen te gaan. Als alternatief, als het te koud is om je paard te wassen, gebruik dan een zogenaamde waterborstel met warm water en een kleine druppel shampoo om de viezigheid minimaal te houden. Het helpt ook om (een stukje) dekbed onder de deken te gebruiken in plaats van (zware) halsstukken en probeer altijd een afneembaar halsstuk te gebruiken, zodat het gemakkelijker kan worden schoongemaakt.

Paardeneigenaren delen ervaringen

  • Als het paard niet volledig geschoren is, geen halsstuk gebruiken. Dat is een fijne oplossing voor ongeschoren paarden, vooral die met een dikke vacht. Als het toch moet, een halsstuk zonder vulling aan de deken vastmaken en dat ’s nachts afdoen.
  • Voor paarden met lange manen voorkom je schuren door invlechten. Het ziet er misschien gek uit en is een beetje geklungel om goed bij te houden, maar het werkt.
  • Als je de manen van niet wilt wassen, als ze niet lang genoeg zijn om te vlechten en je echt een halsstuk nodig hebt, lijkt het alsof verschillende merken beweren dat ze minder schuren.
  • Paardeneigenaren zijn het echter niet eens over wélke, dus het hangt waarschijnlijk af van het paard en de deken/het halsstuk.

Afneembare

Een persoon was het met Sarah eens dat de afneembare halsstukken minder wrijven dan die er altijd aan zitten. Meerderen waren het daar niet mee eens en beweerden dat afneembare meer problemen geven. Ervaringen met enkele merken werden gedeeld, zoals die ook halve halsstukken aanbieden. Wie de fabrikant ook is, de algemene mening is dat minder schade veroorzaakt wordt door lichtgewicht of middelzware halsbedekking, bevestigd aan een zwaardere deken. Als het paard eigenlijk best zonder kan, is dat natuurlijk de beste keuze.

Kokosolie

Andere voorgestelde tips zijn onder meer het insprayen van de manen met een manen- en staartontklitter als het paard een deken met halsstuk draagt, of probeer eens kokosolie in het getroffen gebied te wrijven, wat volgens ‘kenners’ helpt bij het opnieuw aangroeien van de manen en schuren kan voorkomen.

Bron: Horse&Hound

Foto: Pixabay Göllner

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail