Hebben paarden smaakvoorkeuren?

Bepaalt het ras en geslacht de smaakvoorkeuren van paarden? Dit werd onderzocht door de University of Life Sciences in Lublin (Polen).

Het onderzoek

Het gedrag werd bestudeerd nadat de paarden verschillende soorten brok kregen.

Het doel van de studie was om de smaakvoorkeuren van paarden te bepalen voor wat betreft hun ras en geslacht. Volwassen (48) Arabische volbloeden, Anglo-Arabieren, Poolse Koniks en Poolse koudbloeden (hengsten en merries in zelfde aantallen) waren (ook letterlijk dus) de proefpaarden.

Producten

Bij het experiment werden vijf soorten kunstmatig verwerkt voer gebaseerd op haver en natuurlijke gedroogde producten, die gewoonlijk als paardensnoepjes worden gezien (denk aan zure/zoete appels, wortels, suikerbietenmelasse en gerst met zout) drie dagen achter elkaar in emmers aan de paarden gegeven.

Gedrag

De onderzoekers beoordeelden het gedrag van de paarden tijdens het experiment. Ook de manier waarop ze hun smaakvoorkeuren lieten zien, de volgorde waarin ze de brokken opaten, de tijd die nodig was om interesse voor de brokken te wekken en de tijd die nodig was om elke soort brok te eten. Hieruit bleek de smaakvoorkeur van de paarden afhankelijk van hun ras en geslacht.

Verschillen

Merries aten liever dan hengsten de brokken met melasse. Voer met toevoeging van appels of wortels waren favoriete snacks van alle geteste rassen. Grootste verschillen in brokvoorkeur waren bij de Arabische volbloedpaarden.

Niet echt in de smaak

Brokken met een heel zoete smaak of licht zoute granen vielen niet echt in de smaak. In de meeste gevallen kozen de paarden voor deze twee toevoegingen het laatst.

Primitieve paarden hadden een duidelijke manier om smaakbeleving te laten zien. Pardengedrag dat duidt op belangstelling voor een bepaald soort voer mag men echter niet zien als een bewijs dat het ook lekker(der) is. Het eerst gekozen voedsel is niet vanzelfsprekend het voedsel dat het snelst wordt gegeten.

Belangrijkste uitkomsten

– De smaakvoorkeuren van paarden variëren afhankelijk van ras en geslacht.

– De meeste merries kozen voor voer met worteltoevoeging, terwijl bij hengsten de voorkeur uitging naar voer met toevoegingen van zure appels.

– Merries kozen, in tegenstelling tot hengsten, eerder voor een zoete smaak.

– Het gedrag van de paarden betekent niet dat het ene voer ‘lekkerder’ is dan het andere.

Bron: Cap / Sciencedirect

Foto: pixabayAlexas