Heeft kleur springhindernis invloed op manier van springen?

Hebben kleuren van springhindernissen invloed op de manier hoe een paard springt? Ofwel: welke kleuren van de balken kan een paard het beste zien bij het springen?

Samengevat

Wit, knalgeel of helderblauw op hindernissen zou een groter contrast voor paarden opleveren dan oranje strepen.

Het contrast wordt maximaal (afhankelijk van licht- en weersomstandigheden) als er een helderwitte of blauwe balk als grondbalk voor de hindernis gelegd wordt.

Fluoriserend geel zorgt voor het grootste contrast met het midden van de hindernis (bij verschillende licht- en weersomstandigheden).

Paarden springen anders over hindernissen met witte, knalgele en felblauwe dan over hindernissen met oranje strepen.

Het onderzoek

Veel onderzoek is gedaan naar hoe dieren omgaan met hun omgeving, en hoe ze reageren op informatie van kleur- en helderheid in de natuur. De inzichten zijn ook belangrijk voor wat betreft welzijn en veiligheid van dier en mens.

Paardensport

Bij paardensport kan het gebruik van kleuren van invloed zijn en dan in het bijzonder bij het springen. Het is nodig om te begrijpen hoe paarden de kleuren van hindernissen zien en erop reageren, omdat dit gevolgen kan hebben voor de veiligheid van ruiter en paard. Het uiterlijk van de hindernissen is op dit moment ontworpen op basis van hoe de mens het ziet.

Andere kleuren

Met behulp van modellen van paardenkleur en zichtbare hoeveelheid licht, onderzocht men het contrast van traditionele oranje hindernissen, die men momenteel gebruikt op elf locaties. Dit werd vergeleken met mogelijk andere kleuren, terwijl ook het effect van licht en weersomstandigheden op het contrast werd onderzocht.

Oranje

Duidelijk werd dat oranje bij paarden slecht zicht en contrast geeft met de meeste omgevingen. Dit in vergelijking met geel, blauw en wit, die meer opvallen. Hierbij verschilt de verhouding van het contrast ten opzichte van het landschap.

Verbeteren welzijn en veiligheid

Over het algemeen laten de resultaten zien dat de huidige kleuren van hindernissen het contrast voor het paard niet groter maakt. Nieuwe kleuren kunnen het zicht verbeteren, voor andere reacties zorgen, met als uiteindelijk doel het welzijn en de veiligheid te verbeteren.

Bron: Sciencedirect.com / CAP

Foto: PixabayIanDunlop

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail