Help! Mijn (lievelings-)paard heeft een snotneus

Stel je komt aan op stal en je ziet dat je (lievelings-) paard of pony niet zichzelf is. Hij heeft een snotneus en ziet er down uit. Het kan zijn dat het paard een griepje heeft. Een van de virussen waar een paard ziek van kan worden is het influenzavirus. Maar wat is influenza en wat kan je eraan doen?

Wat is influenza?

Influenza is een virus dat een normale griep bij een paard kan veroorzaken. Eigenlijk net als dat wij mensen weleens ziek worden. Influenza is heel besmettelijk en verspreidt zich via de lucht. Het veroorzaakt een snotneus, hoesten, koorts en het paard kan stoppen met eten door misselijkheid. Ook de benen kunnen dik worden door gezwollen lymfeklieren. Herken je deze symptomen? Licht dan de eigenaar of een dierenarts in.

Wat als je paard influenza heeft?

Geen zorgen; influenza is vervelend, maar niet levensbedreigend. Wel is het belangrijk dat het paard voldoende rust krijgt. Mocht hij echt hoge koorts krijgen, dan kunnen er altijd nog ontstekings- en koortsremmers worden gegeven. Ook nadat het paard weer beter is, is rust nog belangrijk. Influenza is namelijk een aanslag op het immuunsysteem en de conditie van het paard. Hierdoor is hij vatbaarder voor ander ziektes.

Influenza voorkomen

Er zijn twee dingen die influenza kunnen voorkomen: inenten en verspreiding tegenhouden. Het inenten tegen influenza wordt jaarlijks of per half jaar gedaan. Door het inenten heeft het paardenlichaam al immuniteit opgebouwd tegen influenza. Hij wordt dan minder of niet ziek van het virus.

Even niet knuffelen

Als er toch een besmetting is, houd het zieke paard dan apart (in quarantaine). Zo raakt de rest van de stal niet ziek en voorkom je een uitbraak. Dit betekent dat je even niet kan knuffelen met je lievelingspaard, maar met een paar weken zal hij weer de oude zijn.

 

Tekst: Dominique Buitink voor Manegeruiter
Foto: Istockphoto.com