Help, mijn paard wil niet meer verder!

Als een paard staakt en “vol in verzet gaat” is dat eigenlijk wat er gebeurt als het, ook al vraag je vooruit te gaan, gewoon besluit om te stoppen. Het is meestal een gevolg van angst voor wat er komen gaat en is vooral aanwezig bij jonge paarden.

Gewoonte

Als je het paard door laat gaan met dat stoppen, wordt het al snel een gewoonte en wordt de eigenlijke oorzaak van de angst minder belangrijk dan dat hij gewoon uit gewoonte stopt. Na een tijdje zal hij blijven stoppen, zonder er zelfs maar aan te denken waaróm hij het doet. Het wordt bijna een tweede natuur.

Oplossen

Om zijn gedrag op te lossen, moet je het paard helpen met leren en ontwikkelen, zodat juist het bedenken van een manier om een ​​obstakel te omzeilen, die tweede natuur wordt.

Er is ook genoeg dat jij kunt doen om te voorkomen dat het paard zijn voeten nog weigert te bewegen. Het is tenslotte niet leuk om met een paard te rijden dat de gewoonte heeft om plotseling te stoppen of probeert om te draaien. Het kan beangstigend en ook soms gevaarlijk zijn.

Tips om gedrag te veranderen

  1. Verzet of of schrikken?

Deze zijn gemakkelijk te verwarren, maar het is belangrijk om het verschil te kennen. Schrikken is wanneer het paard echt ergens bang voor is, misschien een geluid, voorwerp of plotselinge beweging.

‘Staken of verzetten’ is wanneer het paard terughoudend is of weigert te bewegen in de richting waarin je wilt gaan. Dit kan op verschillende manieren zijn, zoals ronddraaien, steigeren, bokken en het gevoel hebben alsof het alleen nog maar richting stal wil.

Oren zijn een seintje. Een angstig paard heeft meestal de oren naar voren wijzen, kijkend naar het ding waar het bang voor is. Als ze stoppen, zijn de oren meestal naar achteren gericht.

  1. Wat is het probleem

Plotseling stoppen komt vaak door een basisprobleem zoals gebrek aan vertrouwen, leiderschap, respect en/ of vertrouwen tussen paard en ruiter.

Voordat je het echter toeschrijft aan slecht gedrag, sluit je alle mogelijke medische oorzaken uit, zoals rugpijn en een slecht gebit en zorg je ervoor dat zadel, hoofdstel, bit etc. van het paard goed past.

  1. Denk na over eigen gewoontes

Als je een van de vele ruiters bent die paarden moet combineren met werk, kinderen en een over het algemeen drukke levensstijl, krijg je misschien slechte gewoonten zonder dat je je ervan bewust bent.

Heb je bijvoorbeeld de neiging om met je scholing bij de poort te eindigen? Een paard zal snel leren dat het hek betekent, dat daar het werk voorbij is en daar dus heen wil. Het kan versnellen wanneer je die kant op draait en niet meer voor het been is als je afwendt.

Ga bij een buitenrit niet altijd in dezelfde richting en galoppeer niet van de ene hek naar het andere. Maak geen vaste rondjes, zo kun je op verschillende plekken omdraaien. Het paard zal dan een bepaalde plek niet ziet als “nu gaan we naar stal terug”.

  1. Leiderschap

Is het duidelijk dat jij de leider bent? Leiderschap is belangrijk voor paarden omdat het kuddedieren zijn. Begrijpt het dier dat jij de leider bent? Heeft het vertrouwen in jou, dan helpt dit om vertrouwen in jullie relatie te krijgen. Nadenken over hoe het zich op stal gedraagt, is ook belangrijk. Heeft het goede manieren, gaat het wegdraaien of weglopen als je de box binnenkomt en is rustig laten leiden mogelijk?

  1. Herkennen waarschuwingssignalen

Reageer op signalen van staken, voordat het de kans krijgt om uit de hand te lopen. Shane Borland, Brits lid van het reiningteam, gespecialiseerd in lastige paarden, adviseert om de benen van het paard in beweging te houden als die protesteren, zelfs als het zijwaarts is.

Als je voelt dat het paard ermee begint, probeer zijn voeten in beweging te houden en de nek gebogen. Als je vraagt steeds naar links en rechts te gaan, zal het leren dat het veel makkelijker is om vooruit te gaan.
In staat zijn om de achterhand te richten, betekent ook dat je opnieuw kunt sturen als het probeert om naar huis te gaan.

  1. Basis

Als je je been aanlegt, moet er meteen reactie komen, ongeacht of je aan het trainen bent of aan het buitenrijden. Trap niet in de val door met je benen te blijven porren of het paard te laten wachten met een reactie. Zorg ervoor dat je standvastig bent in je verwachtingen. Het zal niet leren om meteen te reageren als je dat alleen verwacht in een les. Trage reacties zijn ook niet te accepteren tijdens buitenritten.

  1. Geef niet op

Als je zeker denkt te weten dat een paard in verzet komt in plaats van te schrikken, kun je in de verleiding komen om terug naar huis te gaan en meer tijd in de rijbak door te brengen. Dat komt meestal omdat je zelfvertrouwen is geschonden. Maar hoe meer tijd jullie in de rijbak doorbrengen, hoe slechter het zal worden. Vraag eens een andere ruiter om hulp, of zoek iemand anders om het paard te berijden met een buitenrit om langs lastige plek(ken) te helpen en zo meer vertrouwen te krijgen.

Bron: H&H

Foto: PixabayBlackout