Help! Mijn paard wil niet van de wei.

Herkenbaar?

Bijzonder vervelend wanneer een paard zich de ene dag niet en de andere dag juist wél laat ‘vangen’ of het komt wél naar de staleigenaar maar niet naar jou. Grrr…..
De reden dat een paard wel of niet van de wei wil komen, hangt samen met de band tussen de eigenaar en het paard. Paarden die graag meegaan, zijn bekend met fijne dingen die gebeuren nadat ze zijn gevangen. Ze zijn gehoorzaam en zullen zelfs vaak uit zichzelf komen, vangen is niet eens nodig.

Let hier op het woord ‘vangen’ .… roofdieren vangen hun prooi, maar prooidieren proberen niet ‘gevangen te worden’ omdat hun verdere leven afhangt van het kunnen vluchten. Wat we uiteindelijk willen, is dat het paard uit zichzelf naar ons toe komt omdat het graag bij ons wil zijn.

Hier volgen drie tips die je zou kunnen toepassen indien je problemen hebt met het uit de paddock of weiland halen van een paard.

1. Van de groep scheiden

Als het paard al wegrent zodra je ernaar toe loopt, probeer het dan te scheiden van de rest van de groep. Plaats jezelf tussen het paard en de groep. Paarden denken dat het uit de kudde halen een straf voor slecht gedrag is. Een onopgevoed paard wordt uit de kudde geduwd door een hoger in rangorde staand paard en mag er dan niet meer bij totdat er respect wordt getoond.

Het paard zal niet meer teruglopen naar de groep en heeft in de gaten dat er een probleem is, staat vierkant (betekent niet hoeven te bewegen) en geeft zich dan over. Deze manier kan de eerste keren heel wat inspanning vragen want het paard zal niet zo gemakkelijk toegeven. Maar op de lange termijn loont het de moeite.

2. Lopen naar de schouder

Paarden houden niet van plotselinge bewegingen, zeker niet in de richting van hun hoofd of nek. Als je rechtstreeks naar het hoofd loopt, zal het zijn hoofd van je afdraaien en dan ook het hele lichaam. Paarden verplaatsen zich in een boog. Loop in een ‘regenboog’ uit de buurt van het hoofd naar de schouder toe. Paarden ‘lezen’ hoe jij je lichaam beweegt dus wees bewust van je lichaam zodat er geen druk wordt uitgeoefend vanuit je heupen, romp of schouders richting hoofd of heupen van het paard.

3. Hoe is jullie band?

Als het paard zichtbaar geniet en zich goed voelt bij jou zal het makkelijk de kudde verlaten om naar je toe te komen. Heeft het paard het niet naar zijn zin tijdens jullie tijd samen, dan verlaat het zijn veilige kudde niet graag. Je kunt je dan gaan afvragen hoe jullie band is, hoe je verzorgt en rijdt?

Hebben jullie een goede band? Is het een echte vriend zowel in omgang als onder het zadel? Of is het paard vaak boos, gestrest, dwars of sluit zich voor je af? Jullie relatie is gebaseerd op vertrouwen en respect van beide kanten. Dit zorgt voor blijvende, positieve resultaten maar steeds opletten, goede lichaamstaal en je zelf in het dier verplaatsen is ook echt nodig!

‘Zich geven’

Dan komen we nu tot het belangrijkste van de vraag: ‘Waarom wil het paard niet worden gevangen?’ De reden is uiteindelijk de vriendschap/relatie tussen jou en het paard. Paarden die blij zijn met wat er gebeurt wanneer ze met je samen zijn (dat wil zeggen hoe ze worden geleid, behandeld, verzorgd, gereden, beloond) hoeven niet te worden gevangen, die geven zichzelf aan jou!

Auteur: Anne Gage, Canadese trainster, gecertificeerd in de rijkunstmethode van Chris Irwin. Ze leert volwassen ruiters om vol vertrouwen te werken met hun paarden, vaardigheden te verbeteren en de lol in het rijden te vergroten. Haar training en coaching zijn gebaseerd op het opbouwen van wederzijds vertrouwen en respect tussen paard en mens.

Bron: Horsejournals

Foto: Sabine Timman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *