Herfst: ook op stal een vrolijk en gezond paard

Het is herfst en ook de aanstaande winter betekent donkere, natte en koude dagen. Waar letten we op in deze periode voor wat betreft voeding en verzorging om een paard vrolijk en gezond te houden?

Spijsvertering

Stond het deze zomer vaak in de wei? Overgang van gras naar hooi kan het best zo geleidelijk mogelijk verlopen want de spijsvertering moet zich hier opnieuw op instellen. Het geven van pro- of prebiotica kan helpen als er problemen zijn met deze overgang.

Ruwvoer is de belangrijkste voedingsbron want dit levert energie en vezels. Eten houdt paarden warm en geeft voldoende energie voor het aanmaken van de wintervacht en het instellen op de k oude winter.

Deken ja of nee

Een paard heeft de wintervacht niet voor niets. Meestal is het prima in staat zichzelf warm te houden. Paarden kunnen hun temperatuur beter regelen dan mensen. Een fit en gezond paard kan dus best zonder deken. Voor wedstrijdpaarden is dit vaak iets anders, omdat deze vaak worden geschoren en meer zweten door de inspanningen. Oudere paarden hebben ook sneller behoefte aan een (winter)deken.

Hoefbevangenheid

In de herfst kan het gras tóch veel fructaan (een soort suiker) bevatten. Let dus op met paarden die insulineresistentie hebben (Insuline is een hormoon dat de suikerstofwisseling regelt). Vroeger werd gedacht dat zowel eiwitten als suikers een rol speelden, maar tegenwoordig wordt gesteld dat hoefbevangenheid komt door opname van te veel fructaan. Door zonlicht vindt in de grasplant ‘fotosynthese’ plaats. Hierbij wordt fructaan aangemaakt. Strookbegrazing is in deze tijd dan ook een goede keuze.

Schuilstal

Voor een paard is schuilen voor wind, regen, kou uiteraard belangrijk, zeker als in de koude maanden de weide de hoofdverblijfplaats is. Samen met struiken en bomen is een overkapping, schutting of schuilstal geen overbodige luxe ondanks dat veel paarden zelf kiezen voor de weide, zélfs als er een schuilstal aanwezig is.

Genoeg water

Paarden drinken minder als het kouder wordt maar het blijft te allen tijde belangrijk dat een paard genoeg water binnen krijgt. Let goed op of het paard voldoende drinkt. Maak dit mogelijk door te zorgen voor schoon en fris water. Een zoutliksteen bevat mineralen en kan er ook voor zorgen dat het paard meer gaat drinken.

Hoefverzorging

Rotstraal is een probleem dat veel voorkomt. Zeker als het niet mogelijkheid is om ook op ‘het droge’ te staan. Goede verzorging van de hoeven is dan ook in de komende maanden van heel groot belang en eigenlijk elke dag nodig.

Bron: Hoefslag/Natuurlijkpaarden

Foto: M. Rongen