Herken jij deze bijzondere kleuren?

Paarden komen in alle maten en kleuren voor. Elk ras heeft zo zijn eigen unieke kenmerken. Maar sommige kleuren zijn wel heel bijzonder. Hieronder staan vijf van deze vachtkleuren. Kan jij ze herkennen?

Tovero

Bonte paarden zien er allemaal uniek uit. Maar de patronen waarmee ze gekleurd zijn hebben verschillende benamingen. Een daarvan is de Tovero. Deze vacht is een combinatie van een platenbont vachtkleur en een Overo (ook een gevlekte vacht). Daarbij hebben deze paarden vaak één of twee blauwe ogen. Een bijzondere verschijning dus.

Silver Dapple

Bij een Silver Dappple hebben de paarden een gen waardoor een zwarte kleur verdund wordt. Dit geeft een speciaal uiterlijk. De manen van een Silver Dapple kunnen variëren van grijs tot blond en de vacht kan verschillen van chocoladebruin tot grijs. Op de vacht hebben deze paarden vaak vlekjes; appels. Vandaar de naam Silver Dapple.

 

Blue Roan

Bij een Roan vachtkleur zijn gekleurde haren gemengd met witte haren. Daarom valt het Roan gen onder de witpatronen. Het lichaam van deze paarden lijkt lichter, terwijl het hoofd en de benen wel hun originele kleur houden. Eén van de combinaties hierop is de Blue Roan. Deze heeft een zwarte vacht die gemixt is met wit en dat kan een blauwig effect geven. De Roan vachtkleur komt bij veel rassen voor en is soms nog een verassing. De vachtkleur is namelijk niet te herkennen bij veulens.

Cremello

Cremello’s zijn hele lichtblonde paarden, die zelfs roze kunnen lijken. Zij hebben zo een lichte vacht door het Crème gen. En misschien wel een van de opvallendste kenmerken zijn hun blauwe ogen. Het Crème gen kan bij verschillende rassen voorkomen en kent velen vachtcombinaties.  Maar het Cremello paard komt alleen voor als hij homozygoot Crème is; dus twee crème genen heeft. Het is dan eigenlijk een crèmekleurige vos met identieke lichte manen.

Buckskin

Een Buckskin is een valk. Zij hebben donkere manen en benen, maar de rest is een lichtere blonde kleur. Deze blonde vacht kan bijna wit lijken maar ook bruin. Het meeste komt de goud gelige vacht voor. Deze vacht wordt veroorzaakt door een combinatie met het Crème gen.

 

 

Tekst: Dominique Buitink voor Manegeruiter

Foto’s: Istockphoto.com