Herken jij deze persoonlijkheden bij paarden?

Je hoeft geen paardengedragsdeskundige te zijn om bepaalde, vaak ook bijzondere, persoonlijkheden aan een edele, vierbenige te ontdekken.

Paard en persoonlijkheid

We weten dan ook als geen ander dat geen enkel paard hetzelfde is. Ze hebben hun eigen karakter, eigenaardigheden en ook wel eens een bepaald humeurtje.
Elk paard is een persoonlijkheid en er bestaat een grote kans dat je deze herkenbare typetjes kan koppelen aan je eigen of een bepaald paard op stal.

Chagrijn

Alleen maar langs stal lopen zorgt al voor een vertrouwde ‘oren-achter-in-de-nek’- begroeting. Het maakt dan ook niet uit of je twee- of vierbenig bent want alles wat in de ‘aura’ van dit paard (met eeuwig slechte humeur) stapt, wordt afgekat. Soms zelfs met een snauw en een knauw. Gelukkig zijn er ook momenten dat die oren tevreden naar voren gaan… rond etenstijd bijvoorbeeld.

Stijfkop

Je kan wel denken dat jij degene bent die de touwtjes (teugels) in handen heeft, maar laat dit nu precies zijn waar het meest koppige paard niet tegen kan. Alles is goed en wel, zolang dit paard maar het idee heeft dat het zijn idee is en niet het jouwe. Dit kan overigens zijn van de route tijdens een ontspannende buitenrit, tot aan de volgorde van een dressuurproef of springparcours. Wie heeft trouwens gezegd dat het verplicht is om te springen!? Dit paard ‘moet’ helemaal niets, behalve als het uit eigen wil is uiteraard.

Uitslover

Je hoort andere paarden nog nét niet zuchten van: ‘Daar gaat hij weer’. De uitslover is een paard dat altijd zijn beste kant laat zien. Bij voorkeur nadat het jou eraf heeft gebokt en in piaffe langs het hek paradeert om indruk te maken op een knappe soortgenoot.

Clown

Een paard met humor, geen twijfel over mogelijk. Complete winterdekens die afgetrokken en mee door de weide worden gesleept of een dressuurwedstrijd die het neerzet als rodeo clinic. Dit exemplaar heeft zeker de lachers op de hand en je hebt zelfs vaker een jurylid grinnikend achter het protocol zien duiken. Ondanks dat het huilen je vaker nader staat dan het lachen, weet deze clown iedere keer weer bij jou een glimlach op je gezicht te krijgen.

Spiegel

Ben je chagrijnig, verdrietig, kwaad of heb je gewoon even een slechte dag? Dit paard voelt het meteen aan en kun je erop rekenen dat dit beantwoord wordt met een net zo een slecht humeur als waarmee jij op stal kwam. Veel plezier (en succes).

Watje

Of dit watje ook écht een watje is, laten we even achterwege. Deze angsthaas is eigenlijk altijd wel ergens ‘bang’ voor. De ene dag een ritselend blaadje, de andere keer kan het zomaar een poepschep zijn die toch echt al weken op die plek langs de bankrand staat. Een buitenrit is altijd spannend omdat je nooit weet welke dingen het watje vandaag als levensbedreigend ziet.

Rots

Bij dieren kun je nooit voor honderd procent inschatten wat er in bepaalde situaties zal gebeuren. Hier ben je het helemaal mee eens, behalve in het geval van ‘de rots in de branding’. Dit paard lijkt nergens van op te kijken of te schrikken, is dol op knuffelen en je hebt een slechte bui of slecht gedrag bemerkt. Het loopt meestal voorop tijdens georganiseerde buitenritten en je ziet dat zelfs de andere paarden rustiger worden in het gezelschap van deze schat. Heb je even een met paarden te maken dipje, waar je overheen moet komen? Je kunt erop rekenen dat dit paard je uit de diepste dalen trekt, elke keer weer.

Pieper

Dol op contact met soortgenoten, maar zelfs bij het kleinste beetje neuzen ontsnapt er uit dit paard een hard, zeurderig gepiep. Correctie tijdens training: gepiep. Iets een beetje eng: gepiep. Leg je de staldeken ietsje te snel op? Hoe raad je het, dit wordt ook beantwoord met gepiep! En jij dacht toch heus dat je met een paard te maken had en niet met een bad-eend…

Moddermagneet

Als dit paard in de wei heeft gestaan, doe je niet eens meer de moeite om hem compleet schoon terug op stal te zetten. Ook op stal lijkt het een wandelend aantrekkingspunt te zijn voor stof en mest. Dit is vooral leuk als je de volgende dag, brandschoon, ermee in de wedstrijdring wordt verwacht. Die moddermagneet zorgt in het ieder geval ervoor dat jij je niet verveelt, dat dan weer wel.

Levensgenieter

Eten, slapen, eten, slapen, herhaal… Het enige motto van deze levensgenieter. Je herkent dit paard eigenlijk altijd wel aan de steeds uitdijende taille en tevreden blik als het languit in het gras of op een bedje van stro ligt. Gelukkig ben jij er om te zorgen dat er beweging in te krijgen is, anders kon je dit paard door de bak rollen in plaats van erop te rijden.

Bron: Hoefslag

Foto: PixabayAlexas