Herkenbare situaties met een schrikachtig paard

Er zijn paarden die schrikachtiger zijn dan andere. Waar het ene een blad ziet, ziet het andere een vuurspuwende draak en bereidt zich voor op een vluchtactie. Wat kun je verwachten als een paard meer “explosief” is dan “bomproof“.

In elke hoek van de rijbak ziet het een bakkabouter of springt plotseling opzij door een lichtplekje op de bodem. Over ritselende blaadjes of griezelige schaduwen nog maar te zwijgen.

Enge situaties

Obstakels

Als je met een paard een buitenrit maakt, kies je áltijd dezelfde route omdat jij precies weet wat voor obstakels je tegenkomt. Die witte hekjes, een blaffende hond, vreemde struiken, gekke huizen en wat een grasmaaier doet moet het dier nu inmiddels wel weten, toch?

Eng of niet?

Je hebt al een waslijst met dingen die het paard wel of niet eng vindt. Op die lijst staan auto’s (niet eng), tractors (meestal niet eng), paraplu’s (oppassen!), plastic zakjes (wegwezen, en snel!). Dan zijn er nog dingen die er gisteren niet waren en nu opeens wel (een hele grote groep). Maar jij weet zo ongeveer waar het paard wel of niet bang voor is. Je bent dus voorbereid op trillen, staren, stoppen en misschien een sprongetje opzij zodra je deze obstakels in het zicht hebt.

Kledingtest

Nieuwe rijkleding moet de “kledingtest” doorstaan. Jassen mogen absoluut niet klapperen en rinkelende sluitingen aan ritsen zijn ook af te raden. Bij het kopen van laarzen of schoenen ga je liefst voor de versie met veters of “zachte” ritsen. De vorige keer dat je klittenband opentrok ben je nog niet vergeten. Om een of andere reden is het dier bang voor felle kleuren?

Vreemde reactie

Als ergens een hek opengaat, er een blaffende hond naar je toe rent en er tegelijkertijd iemand in een fluoriserend vest voorbijloopt, merk jij pas na je krampachtig, vreemde reactie, dat je maar in een auto zit. En een auto is niet zo snel bang voor enge situaties.

Zuchten

Een normale training voor jou gaat ongeveer als volgt. Opwarmen: 20 meter cirkel in middenstap, overgang naar draf *spook*, verander van hand *spring vooruit*, 20 meter cirkel, been geven *zijwaarts schieten*, 10 meter cirkel in stap, 10 meter cirkel in draf, *stop en schrik voor die pion die er altijd al stond*. Je instructeur zegt dan dat het juist de uitdagende paarden zijn die hun ruiters het meest leren. Toch moet je altijd even diep zuchten als het paard er weer vandoor vliegt.

Saai

Als een bevriend stalmaatje met vakantie is en jij even op het bomproof paard mag passen, kom je tot de ontdekking dat dit stiekem best een beetje saai is. Je wil jouw angsthaasje eigenlijk voor geen goud missen!

Bron: H&H

Foto: Digishots