Het belang van rollen wordt onderschat

Rollen houdt het paard gezond. Het masseert de spieren, bevordert de huidcirculatie, verstevigt het bindweefsel, maakt geestelijke en lichamelijke spanningen los, verzorgt de huid en vacht. Het is dan ook ​​basisbehoefte die vaak wordt onderschat.

Welzijn

Eten, beweging, slaap en sociaal contact met soortgenoten: allemaal broodnodig voor een paard. Dit geldt ook voor het rollen. En met een goede reden: het is goed voor de huid en het bindweefsel, masseert spieren, verlicht spanning en ondersteunt ook de wervelkolom. Het helpt bij vachtwisseling en temperatuurregeling, vermindert koliek en jeuk en beschermt de huid tegen parasieten die op de huid leven. Dit alles ​​is goed voor het welzijn en de lichamelijke en geestelijke balans van het paard.

Toch vinden veel paardeneigenaren het rollen nog steeds irritant omdat het als ‘vies gedrag’ wordt gezien en proberen dan ook zoveel mogelijk om het niet toe te staan. Dit kan fatale gevolgen hebben van ernstige rugklachten tot gedragsproblemen.

De huid

Regelmatig rondrollen beïnvloedt het grootste gevoelige orgaan van het paard: zijn huid. Dit gebeurt op verschillende manieren. De huid wordt samengeperst en weer vrijgegeven door afwisselend druk en verlichting bij contact tussen bodem en huid, wat zorgt voor een betere bloedsomloop.

Bij paarden met overgewicht en opgeslagen vet bevordert rollen het vetverlies. Ook dode huidcellen, parasieten en vuil komen vrij van de huid. Het krachtige schudden naderhand, gooit losse deeltjes uit de vacht en deze wordt weer losser. De haren liggen na het schudden weer in de natuurlijke haarlijn en de huid kan nu beter de lichaamstemperatuur regelen. Het bindweefsel wordt gemasseerd en ook aangespannen.

Trouwens, van nature (zoals bij wilde paarden) is het rollen nog steeds een ‘modderpakking’ voor extra bescherming tegen insecten en zonlicht.

Spiermassage en ontlasting skelet

Naast 40 miljoen ‘haarspieren’ omvat het lichaam van het paard ongeveer 250 paar en enkele losse spieren. De meesten bevinden zich in de rug, nek, flanken, buik en achterhand met een nog groter aantal lagere spieren. Als een paard rond rolt, worden precies deze spiergroepen behandeld als een ‘tweedimensionale’ massage. Bij een een kanteling van de ene kant naar de andere, omvat deze ook de wervelkolom. Maximaal 25 kilo gewicht per handbreedte op kruis en rugspieren komt overeen met de druk van twee en een halve emmer water per hand!

Sommige paarden zijn zo goed in deze zelfmassage dat ze gemakkelijk een tijdje heen en weer kunnen bewegen met een goede reden: links en rechts langs de wervels, op de flanken, rond het kruis en rond de nek zijn er ‘acupunctuurpunten’, die op eenzelfde manier worden behandeld.

Daarom is het belangrijk dat paarden met spanningen regelmatig kunnen rollen. Het krachtige contact met de grond helpt op een natuurlijke manier verstopping en spierspanning los te maken. Dit effect wordt versterkt door krachtig bokken na het opstaan.

Rollen bij koliek

Veel verouderde eerste hulp-instructies voor koliek ‘verboden’ het rollen. Men vreesde dat de darm hierdoor zou kunnen verschuiven en verstrengelen. Inmiddels hebben studies al lang deze mogelijkheid uitgesloten. Integendeel: rondrollen kan zelfs een ingewikkelde verstrengeling verhelpen. In Canada worden paarden met koliek heen en weer gerold in bepaalde bewegingspatronen, zelfs onder dierenarts toezicht. Dit om darmverstrengeling op te lossen, zodat operatie vaak niet nodig is. Is het leed echter al geschied, kan rondrollen weinig éxtra schade aanrichten. Een operatie is dan echter meestal niet meer te voorkomen.

Als een paard met koliek zich om wil rollen en zo instinctief de pijn wil verminderen, laat het dier dan los. Zorg er wel voor dat het zichzelf en jou niet kan verwonden. Blijf dus uit de stal als een paard vanwege de pijn in paniek is. Het is zich bijna niet bewust van zijn omgeving en dat kan tot serieuze ongelukken leiden. Daarom is een plaats waar veilig kan worden rondgedraaid erg belangrijk.

Een plek om te rollen

Als regelmatig vrij rondrennen niet is toegestaan ​​bij een manege en het los laten van individuele paarden in een hal of buitenruimte niet of nauwelijks mogelijk is vanwege drukte, kan gedacht worden aan een rol-ruimte. In een open stal met een hoofdzakelijk vaste vloer, zou zo een ruimte toch ook buiten beschikbaar moeten zijn.

Paarden hebben liever zand of zand-zaagselmengsels om te rollen. Maar stoffige vloeren, modderige plekken, sneeuw of vers strooisel binnen zijn ook geschikt voor deze wellness behandeling.

Andere paarden

Vaak wordt gezegd dat het rollen andere paarden aansteekt hetzelfde te gaan doen maar meestal zullen prikkels zoals jeukende vacht verantwoordelijk zijn voor een gezamenlijk rollen. Overigens rollen veulens minder dan volwassen paarden, vermoedelijk omdat ze veel liggen. Paarden met ernstige rugklachten zullen nauwelijks nog rollen.

De bewering dat een schimmel vaker zou rollen dan bruin of zwart is niet bewezen of te verklaren. Deze gedachte komt waarschijnlijk doordat vuil en vlekken veel meer opvallen bij witte paarden.

Veilig rollen

Voor op weilanden moeten dekens uitgerust zijn met een zeer goede sluiting. Als deze ontbreekt, bestaat het risico dat het paard met zijn benen in de deken vast komt te zitten en zichzelf verwondt.

Tegen jeuk wordt er vaak ingesmeerd met olie en lotions, die tijdens het rollen snel gaan vastkleven aan vuildeeltjes en zandkorrels. Daarom is het aan te raden de manenkam en staart regelmatig uit te wassen met groene thee of speciale paardenshampoo en moeten die lotions na het drogen opnieuw worden aangebracht.

Heeft het paard een open zadeldrukwond of ander huidletsel, is het beter niet op onhygiënische oppervlakken te laten rollen totdat de wond is genezen.

Vooral behoefte aan rollen hebben paarden die erg zweten na het rijden. Omdat het zweet flink jeukt, vooral onder het zadel en hoofdstel, kan dit ervoor zorgen dat een paard achteloos en plotseling met het zadel nog op, op de grond gaat liggen om te rollen. Dit kan niet alleen het zadel beschadigen, maar ook het paard, omdat dit ernstig rugletsel kan veroorzaken. Daarom moet je een bezweet paard zo snel mogelijk afzadelen, afwassen en/of op een geschikt oppervlak laten rollen.

In hun eigen box kan bij paarden het rollen, voor ernstig letsel zorgen. Dit kan ook gebeuren bij verkeerd liggen tegen de muur bij diepe slaap en heeft dan niets te maken met het echte rollen.

Als een paard dat veel in een box staat zich gaat rollen, een beetje gek doet zonder eerst op te warmen of zonder los te maken, zijn flinke ‘verschuivingen’ van borst- en halswervels mogelijk. Kan het zich echter geregeld uit vrije wil rollen en uitleven, zal dat weinig gevolgen hebben.

Wonden

Rollen kan slecht zijn voor paarden met huidziekten. Huidallergieën zoals zomereczeem, netelroos contactallergieën en huidziekten (parasieten, zwelling, korsten) maakt ze gevoelig door de vaak hevige jeuk en gaan ze steeds schuren. Vuildeeltjes kunnen in de open geschuurde huid dringen, wat kan leiden tot bacteriële infecties en grotere wonden. Daarom is het beter om dan niet te rollen voor de genezing van de wond of er moet een goed passende eczeemdeken worden gedragen.

Bron: Pferderevue

Foto: archief