Het belang van tastharen

Sinds 1 juli 2021 is het officieel verboden om de tastharen van een paard (zowel rond de neus als de ogen) weg te halen of te trimmen. De internationale paardensportbond FEI heeft dit bepaald. De FEI stelt namelijk dat dit het zintuigelijk vermogen van een paard vermindert. Maar waarom zijn de tastharen eigenlijk zo belangrijk voor een paard?

Wat zijn tastharen?

De tastharen van een paard kan je vergelijken met (bijvoorbeeld) de snorharen van een kat. Een paard heeft deze lange sprieten rond de neus (zie openingsfoto) en bij de ogen. Het zijn dus geen gewone haren: tastharen zijn langer en dikker.

Het belang van de tastharen

Paarden gebruiken (net als veel andere dieren) hun tastharen om voedsel te vinden of om hun omgeving te verkennen. Niet alleen ’s nachts, maar ook overdag voorkomen tastharen dat een paard wondjes krijgt aan zijn hoofd. In de verte kunnen paarden uitstekend zien, maar recht voor hun hoofd hebben ze een blinde vlek. Ook kunnen ze niet pal onder hun neus kijken.

De nieuwe regel

De nieuwe regel van de FEI luidt als volgt: ‘Paarden mogen niet deelnemen aan FEI-wedstrijden als hun tastharen afgeknipt en/of afgeschoren zijn of op welke andere manier dan ook verwijderd zijn, tenzij individuele tastharen door een dierenarts zijn verwijderd om pijn of ongemak bij het paard te voorkomen.’ Verder staat nog een aanvulling: ‘Delen van de haren die zijn geknipt, geschoren en verwijderd om diergeneeskundige behandelingen te kunnen uitvoeren, vallen niet onder deze regel.’ Uitzonderingen om medische redenen zijn dus mogelijk. Als iemand deze regel overtreedt, dan is het gevolg diskwalificatie.

Pijn

Het is niet duidelijk of het afknippen van de tastharen pijn doet. Paarden kunnen niet praten, maar tastharen zijn ‘tactiele’ structuren. Dat betekent dat ze bedoelt zijn voor de tast en niet zozeer een sensibele (gevoels-)structuur hebben. Maar uit onderzoek blijkt dat een paard met afgeknipte tastharen zich vaker stoot.

Bron: Hoefslag

Foto: Pixabay