Het ideale paard: het gaat niet om de ‘looks’

Het heeft niet de gangen van een Grand Prix-paard maar een beter paard kun je je niet wensen. Het gaat niet de wereldbeker winnen en de looks zijn ‘zozo’, maar… er bestaat geen beter paard: het ideale manege-/familiepaard.

Gezond en sterk

Je ideale paard mag dan geen blikvanger zijn en Anky zal zich geen twee keer omdraaien omdat ze dit paard zó graag wil hebben. Als het gezond is en blijft hoefje niet bang te zijn voor torenhoge dierenartsrekeningen. Een ideaal manege-/familiepaard is zo sterk als een os!

Braaf

Weinig of (wéér) geen tijd? Maakt niet uit. Je kunt met een gerust hart een klein kind erop uit sturen om het beestje uit de wei te vissen. Zó een braaf paard, ideaal!

Niet wild

Je zou graag elke dag aandacht en beweging willen geven… maar school, werk en alle andere verplichtingen slokken tijd en aandacht vaak op. Voor je het weet zit er weer een dun laagje stof op je paardenspullen. Gelukkig weet het ideale manege-/familiepaard niet wat ‘wild’ betekent. Je legt het zadel op de rug en die leuke oortjes gaan naar voren om jou een heerlijke (buiten)rit te bezorgen.

Springen, maar niet te hoog

Het ideale manege-/familiepaard vindt het prima om zich af en toe eens uit te sloven op een springparcoursje. Al is het maar 80 cm, voor jou is dat heel wat. Het paard tilt de benen op en doet jou een groot plezier door foutloos te blijven. Ook nog een snelle barrage, dat is misschien wat veel gevraagd.

Ervaring

Het is waarschijnlijk niet het jongste paard van stal en heeft al veel gezien en meegemaakt. Langs een drukke verkeersweg rijden? Geen punt. Wil oma een half uurtje erop hobbelen? Kom maar op. Een groep drukke kinderen die de kunst van het bandageren erop uitproberen? Makkie, want je ideale manege-/familiepaard weet dat het niet op de wereldranglijst zal komen, maar wel uitblinkt in betrouwbaarheid. En dat is alles wat ertoe doet, toch?

Bron: Horse&Hound/CAP

Foto: M.Rongen