Het leed dat zomereczeem heet

Zijn de mooie volle staart en de weelderige manen veranderd in een ontplofte haardos? Dan is er een grote kans dat het paard last heeft van zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd (SME). Een paard met SME heeft vreselijke jeuk en schuurt manen en staart vaak helemaal kaal. Dit komt door het speeksel van een piepkleine mug, de gevreesde ‘knut’ (culicoïde).

Vaccin

Een team uit Zwitserland heeft een vaccin ontwikkeld dat zich richt op de witte bloedcellen die betrokken raken bij de allergische reactie op insectenbeten, die zomereczeem veroorzaakt.  Het is in de testfase omschreven als ‘de eerste succesvolle immunotherapie gericht op een chronische ziekte bij paarden’. Testen met het nieuwe vaccin, op een groep van 34 IJslanders, hebben een duidelijke afname in symptomen laten zien. Dit geeft hoop voor degenen die elke zomer tegen deze kwaal vechten!

IL-5

Zomereczeem is de meest voorkomende huidaandoening bij paarden, waar tot 10% van de paarden last van heeft. De nieuwe behandeling blokkeert het eiwit IL-5 en wordt gezien als een veilige behandeling, die door de testpaarden goed werd verdragen.

Injecties

Het onderzoek werd geleid door onderzoeker Antonia Fettelschoss-Gabriel van het Universitair Ziekenhuis in Zurich, afdeling dermatologie (huidziekten). De paarden kregen drie maandelijkse injecties en daarna een booster. De symptomen werden vergeleken met die van voor de behandeling en in het jaar ervoor van maart tot oktober.

Betaalbaar en werkzaam

Het rapport meldt dat de paarden, die het vaccin niet kregen, vergelijkbare symptomen hadden als in het voorgaande jaar. De paarden die het vaccin wél kregen, lieten veel verbetering zien. De helft liet een verbetering van 50% zien en een kwart verbeterde zelfs 75%! De onderzoekers denken dat de behandeling, die in 2020 of 2021 beschikbaar zal zijn, betaalbaar en een werkzame oplossing kan zijn voor eigenaren van paarden met zomereczeem.

Voorkomen

Knutten zijn het meest actief rond schemering. Staat je paard ’s nachts op stal? Haal hem dan binnen voordat het gaat schemeren. Of zet hem juist na de schemering buiten en voor de ochtendschemering weer binnen.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, dus zodra je de eerste knut ziet vliegen, is het aan te raden het paard goed in te pakken met een eczeemdeken. Dit is tot dusver nog de beste oplossing tegen zomereczeem.

Bron: CAP
Foto: Digishots