Het scheerseizoen breekt weer aan

Lijkt het paard al een beetje op een teddybeer nu de temperaturen lager worden? Dan wordt er vaak gekozen om het te (laten) scheren, maar wat is het nut van die keuze?

Is een paard volop in training dan kan een dikke wintervacht best lastig zijn. Die vacht houdt het paard warm, het zal sneller zweten en blijft vervolgens langer nat omdat de vacht slechter droogt.

Waarom scheren?

Minder gevoelig

Het paard krijgt het minder warm tijdens het rijden en zal daardoor minder zweten. Ook is het paard sneller droog, waardoor het minder gevoelig is voor risico’s door vorst, kou en wind.

Schoner

De vacht van het paard blijft schoner, omdat er minder resten van zweet, stof, mest en/of zand in achterblijven. Huidziekten zoals schimmels krijgen minder kans om zich te ontwikkelen. Bovendien is schimmel of luis beter te behandelen als de vacht geschoren is. Heeft een paard mok en is het geschoren dan zijn de kootholtes makkelijker droog te maken, waardoor er minder kans is op broei tussen de haren.

Na-verzorging

Het paard hoeft meestal minder uitgebreid geborsteld te worden vóór de training en de na-verzorging kost ook minder tijd.

Mooier

Een geschoren paard vindt men vaak mooier omdat het een scherpere belijning krijgt. Soms wordt er zelfs ‘kunstig geschoren’. Problemen met scheren zullen waarschijnlijk niet uitnodigen om het resultaat te geven dat gewenst wordt want het zijn geen alledaagse patronen. ‘Body clip art’ is dan ook niet iets wat we in de topsport zullen zien. In deze Halloween tijd is het meer iets voor de recreatieruiter of voor een show.

Niet of deels scheren

Als het paard veel buiten is in de koudere maanden of zelfs dag én nacht, is het zeer aan te bevelen niet te scheren of te kiezen voor een bepaald scheerpatroon. Hierbij houdt het paard de voordelen van isolatie.

Niet zonder risico

Uiteraard is het welzijn van het paard erg belangrijk. Het vraagt om ‘horsemanship’ om op een diervriendelijke manier te (laten) scheren. Het eindresultaat wordt voor een groot deel bepaald door het temperament van het paard én de manier waarop de scheerder hiermee omgaat. Een goede voorbereiding en het gebruik van het juiste materiaal is ook erg belangrijk. Schenkt de scheerder weinig aandacht aan het gevoel van het paard en gaat te werk met een scheermachine die stoort of botte messen heeft, kan dit voor beiden voor een onaangename ervaring zorgen!

Goed schoonmaken

Via het scheerapparaat kunnen huidziekten worden overgebracht van het ene op het andere paard. Daarom moet de scheerkop bij elke scheerbeurt heel goed schoongemaakt en ontsmet worden. Het beste kunnen de scheermessen eraf gehaald worden zodat met een borsteltje alle haren goed kunnen worden verwijderd. Voor desinfecteren van de messen zijn speciale spuitbussen verkrijgbaar (beter geen alcohol of spiritus gebruiken). Tot slot is het goed de messen na elke scheerbeurt in te oliën.

Bron: Manegeruiterbond / Hoefslag

Foto: Digishots