Hoe drinken paarden?

Slurpen, slobberen, zuigen, en er zijn er die flink kabaal maken: paarden hebben soms vreemde drinkgewoonten, dat heb je vast al eens gemerkt.

Eén ding is zeker: een paard moet te allen tijde over schoon drinkwater kunnen beschikken. Normaal gesproken, zonder arbeid, heeft het elke dag ongeveer 50 ml water per kg lichaamsgewicht nodig. Voor een paard van 500 kg is dat dan 25 liter water. Als je hard traint en het paard flink zweet, dan is al snel het dubbele aan water nodig. De hoeveelheid water die nodig is, hangt af van onder andere de geleverde inspanning, de weersomstandigheden en de afzonderlijke behoefte. Het beste is water van 15-20 graden Celsius.

Afhankelijk van voer

Voer dat een paard tot zich neemt, bestaat deels uit water. Gras heeft een hoger aandeel water (ca. 85%) dan kuil (ca. 30%) of hooi (maar 10%). Dit houdt in dat paarden die 24/7 grazen, minder water drinken dan paarden die veel op stal staan.

Heel kieskeurig

Soms zie je dat paarden liever in de wei drinken dan op stal. De reden hiervoor is dat paarden heel kieskeurig kunnen zijn voor wat betreft drinkwater. Ze hebben liever hard water dan zacht water want hard water is makkelijker. Ook hebben ze voorkeur voor water met een neutrale pH-waarde (zuurgraad) boven water met een lage pH-waarde. Sommige paarden zijn lastige drinkers op vreemd terrein, als ze bijvoorbeeld op wedstrijd zijn. Toevoegen van een smaakje aan het water, zoals appelsap, kan wel eens helpen.

Bekijk het mooie filmpje:

How do horses drinking water

EN DAN NU… H0E DRINKEN PAARDEN? (How do horses drinking water?)Geniet van de video!Ik heb vastgesteld dat paarden veel minder uniform drinken dan koeien.Koeien zuigen met lange diepe halen het water op, terwijl paarden heel “creatief” zijn met drinken. Sommige paarden slurpen, andere zuigen, drinken met de tong iets naar buiten, of likken het water op etc. Ook hier is mijn boodschap:Zorg voor voldoende debiet en zorg altijd voor schoon en fris drinkwater! De hoeveelheid water dat een paard nodig heeft is o.a. sterk afhankelijk van weersomstandigheden, inspanning, soort paard en voersoort. Een paard heeft onder normale omstandigheden zonder arbeid iedere dag +/- 50 ml water per kg lichaamsgewicht nodig. Dat is 25 liter water voor een paard van 500 kg. Wanneer je stevig werkt met je paard verdubbelt deze behoefte naar 50 liter per dag!De voeding bestaat voor een deel uit water, bij gras is dat veel hoger (+/- 85%) dan bij kuil (+/- 30%) of hooi (+/- 10%). Dat betekent dat paarden die 24/7 in de wei grazen minder water drinken dan paarden die op stal staan.Je ziet wel eens dat paarden liever in de wei drinken dan op stal. Dat komt omdat paarden erg kieskeurig zijn met water. Zo verkiezen ze hard water boven zacht water, omdat hard water smakelijker is. Kieskeurige en koppige paarden die erg selectief zijn in de opname van water kunnen soms zelfs last krijgen van uitdrogingsverschijnselen. Ook hebben paarden een voorkeur voor water met een neutrale pH-waarde boven water met een lage pH-waarde. (Paarden drinken liever geen water met een zure smaak). Als er niets anders is, drinken ze het wel, maar met grote tegenzin!Net als koeien drinken paarden beter als de temperatuur van het water 15 – 20 graden Celsius bedraagt.Is het u ook opgevallen dat paarden heel anders drinken dan de koeien in de vorige video? Ronald Rongen www.stockmanship.eu

Gepostet von Stockmanship.eu am Dienstag, 7. November 2017

Bron: Hoefslag / Stockmanschip.eu

Foto: pixabay Skeeze

What do you want to do ?

New mail